19 000 полицаи и военни ще следят за спазването на локдауна в Истанбул

1946
19 000 полицаи и военни ще следят за спазването на локдауна в Истанбул
Снимка: Getty Images/Guliver

Около 19 000 полицаи и войници от жандармерията са мобилизирани в Истанбул, за да контролират спазването на локдауна заради епидемията от COVID-19. Това съобщи в Twitter валията на града Али Йерликая преди влизането в сила на локауна от 19 часа тази вечер, предаде 24 часа.

Локдаунът ще продължи до 17 май. По думите му в 15-милионния мегополис Истанбул през този период ще има 335 КПП-та, където ще дежурят денонощно около 3 хиляди полицаи и над 500 войници от жандармерията. Екипи на бреговата охрана също денонощно ще контролират морската територия на мегаполиса. Контролните органи ще проверяват разрешителните. На нарушителите ще бъдат налагани глоби, обясни валията.

Решено: Три седмици тотален локдаун в Турция

В продължение на три седмици - от четвъртък вечерта до 17 май, в Турция ще се прилага пълен локдуан. Решението, което цели да спре разп...

Пълното затваряне в национален мащаб обяви преди няколко дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган. От 29 април до 17 май ще бъдат затворени малките магазини, ресторантите, лавките за продажба на алкохол и цигари, кафенетата, фризьорските и козметичните салони, спортните комплекси, басейните и спа-центровете. Повечето фирми ще работят онлайн. Учениците от всички класове ще учат онлайн, детските градини ще бъдат затворени. Големите търговски вериги през седмицата ще работят от 10 сутринта до 17 вечерта, а в неделя ще бъдат затворени. Част от обществените учреждения, сред които данъчните служби, ще работят с намалено работно време. Банките също ще работят.

Гражданите над 65-годишна възраст и под 18 години ще трябва да си стоят вкъщи. Изключения ще се допускат за пазаруване в кварталния магазин или със специално разрешение. Най-строгите ограничения са в междуградските превози. Транспортните фирми ще превозват само със специални разрешения, с 50 на сто запълненост на местата в автобусите. Редица сектори от производството, жилищното строителство, автомобилната индустрия няма да прекъсват работа. Ще работят и кварталните магазини, фурни, сладкарници. На служителите, които ще работят през този период, се осигуряват разрешителни. Задължително е носенето на разрешителните; тези, които не представят разрешителни, ще подлежат на санкции, предупреди истанбулският валия.

В същото време правителството затвори и малките магазини, в които се продават алкохол и цигари. Това предизвика недоволство у болшинството турци, не само от светските среди. Оценява се като пореден опит на президента Ердоган да наложи забрана върху личните вкусове и предпочитания на турците на базата на религиозните чувства. "Има хора, които предпочитат да не консумират алкохол през свещения мюсюлмански месец Рамазан, други изобщо не пият, трети пият вкъщи или в заведение, всичко това е въпрос на личен избор, не може да се налагат забрани. Сега нас ни затварят, макар да сме с ранг на квартален магазин. Това е само, за да наложат забрани на хората, използвайки религиозните им чуства или епидемията, каза Дурсун Кескин, продавач в квартален магазин.

Междувременно хиляди хора се изнесоха от Истанбул към по-малките населени места, вилните зони, курортите по морето, където ще прекарат 3-седмичния локдаун. Вчера и днес по пътищата в страната се образуваха големи задръствания. Свещеният мюсюлмански празник Рамазан байрам тази година съвпада с наложения локдаун /13-17 май/. Така че милиони турци ще прекарат празника в домовете си, без традиционното ходене по гости и на масови молитви в джамиите. Затворени ще останат на Великден и църквите на българската православна общност в Истанбул - Българската екзархия, Желязната църква "Свети Стефан".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com