79% от сладководните водоизточници в Турция са замърсени

4529
79% от сладководните водоизточници в Турция са замърсени
Снимка: Pixabay

Седемдесет и девет процента от сладководните водоизточници в Турция са замърсени, гласи докладът на Камарата на екологичните инженери за отбелязване на Световния ден на околната среда.

"Нашите сладководни водоизточници в Турция са под сериозна заплаха. Около 79% от повърхностните води, потоци и езера са замърсени. От тази цифра 60% представляват водата, която не може да се използва за питейна вода (поради нивото на замърсяване) ", заяви председателят на камарата Баран Бозоглу при обявяването на резултатите.

Анкара: САЩ нямат право да игнорират заплахите за Турция

Турският премиер Бинали Йълдъръм изрази надежда за отстраняване на напрежението между Анкара и Вашингтон, но подчерта, че Америка ням...

Бозоглу изброи редица големи реки, които окачестви като много замърсени превърнати в "открита за достъп канализация".

Турция също не използва ефективно 99% от сладководните си водоизточници, които имат потенциал да бъдат повторно използвани чрез усъвършенстване, каза Бозоглу. Според ръководителя на камарата също така най-вече се влошава положението със замърсяването в моретата в егейските провинции Мугла и Измир, средиземноморска провинция Мерсин и Истанбул .

В доклада също така се обръща внимание на ограничения брой съоръжения за пречистване на отпадъчни води в организираните промишлени зони в цяла Турция, което показва, че само 44% от общо 186 организирани промишлени зони в страната са оборудвани с тези съоръжения.

Друг проблем, посочен в доклада, е неуспехът на страната да рециклира пластмасови продукти, които допринасят за унищожаването на водните екосистеми.

Лодка с мигранти потъна край Турция

Съд с мигранти потъна край бреговете на турската провинция Анталия. Има най-малко десет удавени, съобщава вестник „Йени Шафак&ldq...

"Общо 8,6 милиона тона пластмаси (годишно) се използват в различни сектори на Турция. Около 1,8 милиона тона пластмасови опаковки се пускат на пазара, а само 384 000 тона, т.е. 21 процента, се натрупват обратно (за рециклиране) ", каза Бозоглу.

Докладът на камарата засегна също и замърсяването на въздуха, като заяви, че Турция е на 22-ро място сред европейските държави по смъртните случаи, свързани със замърсяването на въздуха, като 4,7% от общия брой смъртни случаи в страната се дължат на замърсяването на въздуха.

Анкара, Истанбул, южната провинция Адана, северната провинция Амасия и западната провинция Бурса са местата, където качеството на въздуха буди голямо безпокойство. Отоплението на къщите, автомобилите, топлоелектрическите централи, минните и промишлени предприятия са посочени като основни причини за замърсяването на въздуха в Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com