Али Хаменей командва бизнес империя за 95 млрд. долара

22602
Али Хаменей командва бизнес империя за 95 млрд. долара
Снимка: Getty Images/Guliever

Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей командва бизнес империя, оценявана на около 95 млрд. долара, твърди "Тудейс Заман", като се позовава на продължило 6 месеца разследване на Ройтерс, предаде БГНЕС.

Малко известната извън Иран организация Setad се явява един от основните инструменти за влияние и мощ на аятолаха. Тази групировка притежава сериозно дялово участие в почти всеки сектор на иранската икономика, вкл. финанси, петрол, телекомуникации, фармация и, дори, ферма за щрауси. Според турският всекидневник Setad e натрупала несметните си богатства чрез системното изземване на собствеността на десетки хиляди иранци – от членове на религиозни малцинства до персийци, живеещи в чужбина.

Разследването на Ройтерс показва, как бизнес-великанът се е сдобил с безброй недвижими имоти чрез съдебни дела, които понякога са придобити благодарение на фалшиви твърдения, че имотите са изоставени. В момента организацията вече има гарантиран по съдебен път монопол да иззема собственост от името на аятолах Хаменей или да изисква плащания от действителните собственици на имотите. При нужда от "пари в брой" Setad продава част от придобивките си – според Ройтерс само през май са били продадени близо 300 имота.

Цялото име на организацията е Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam /Главни квартири за изпълняване заповедта на имама – бел. ред./. Това име е свързано с указа, подписан от първият водач на ислямската република аятолах Рухола Хомейни, малко преди смъртта му през 1989 г. Документ регламентира статута на недвижими имоти, останали безстопанствени във вихъра на ислямската революция от 1979 г. Първоначално беше предвидено организацията да съществува само 2 г. Но се оказа дълголетна.

В течение на годините върховният духовен водач, съдиите и парламентът издадоха многобройни нареждания, които гарантираха неприкосновеността на Setad. На практика организацията не подлежи на контрол. През юни г. американското министерство на финансите наложи санкции срещу организацията, която била, според Вашингтон, "широко разклонена мрежа от компании, прикриващи голям финансов ресурс на подчинение на иранското ръководство".

Ройтерс съобщава, че от кабинета на иранския президент и от външното министерство в Техеран не са отговорили на исканията за коментар на разследването. Иранското посолство в ОАЕ излезе с коментар, според който изнесеното от агенцията е напълно необосновано. Директорът за връзки с обществеността на Setad Хамид Ваези в лаконичен мейл до Ройтерс казал, че изнесената информация "е далече от истината и е невярна".

Макар да е трудно да се прецени колко "струва" Setad , според Ройтерс става дума за около 95 млрд. долара. На 52 млрд. долара са оценени недвижимите имоти на групировката, останалите около 43 млрд. се формират от съвкупното дялово участие в различни корпоративни предприятия. Това число е с около 40% повече от стойността на иранския износ на петрол през 2012 г., който според МВФ, възлиза на 67 млрд. долара.

Няма нито едно доказателство, че Хаменей използва Setad за лично облагодетелствана, но групировката му дава невероятна финансова мощ вече 24 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com