Амнести сочи нарушения на човешките права в Саудитска Арабия

30895
Амнести сочи нарушения на човешките права в Саудитска Арабия
Снимка: Getty Images/Guliver

Организацията за защита на човешките права Амнести интернешънъл (Amnesty International) осъди "катастрофалната ситуация" със състоянието на човешките права в Саудитска Арабия, където организацията не вижда никакво подобрение по тази тема. В понеделник ООН трябва да посочи какъв е напредъкът на монархията в областта, предаде БГНЕС.

"Саудитска Арабия изобщо не успя да изпълни обещанията си за справяне с катастрофалното състояние на правата на човека", направени по време на срещата през 2009 година на работната група на Съвета по правата на човека, натоварена с периодичния общ преглед, пише Амнести в изявление.

"Саудитските власти не успяха да приложат никоя от големите препоръки (които бяха направени) за подобряване на положението в страната", добавят от Амнести интернешънъл.

"Не само, че органите не се задействаха, но и се увеличиха репресиите", обвинява наблюдаващият Близкия изток и Северна Африка от организацията Филип Лутер в изявлението.

Организацията посочва, че представя на заседанието в Женева доклад за "продължаващите репресии, включително произволни арести и задържания, несправедливи съдебни процеси, изтезания и друг вид малтретиране" в богатата на петрол монархия.

"За всички мирни активисти, които са задържани произволно, измъчвани или лишени от свобода в Саудитска Арабия, международната общност трябва да иска сметка от властите в тази страна", казва Лутер.

Организацията посочва поименно затворени активисти за правата на човека заради изразяване на собствена позиция.

Освен "изтезанията и малтретирането в ареста", което е честа и безнаказана практика, Амнести заклеймява и "систематичната дискриминация срещу жените". В Саудитското кралство те "трябва да получат разрешение от настойник от мъжки пол преди да се оженят, за да могат да пътуват, за някои медицински операции, за да започнат работа или да се запишат да учат", като при това им е забранено да шофират.

Правозащитната организация осъжда и "злоупотребите срещу чуждестранни работници, които не се обхващат от трудовото законодателство и са уязвими за експлоатация, и осъжда "дискриминацията срещу шиитското малцинство, чиито членове са обект на произволни арести и задържания по подозрение за оказване на подкрепа или участие в демонстрации или изразяване на критични мнения по отношение на държавата".

Освен това "Саудитска Арабия остава една от петте най-големи страни в света, в които смъртно наказание се прилага към широк кръг от несмъртоносни престъпления като прелюбодейство, въоръжен грабеж, трафика на наркотици, отвличане , изнасилване и магьосничество".

"Физическото наказание е широко използвано в Саудитска Арабия, включително чрез бичуване и отрязване на крайници", заключава Амнести интернешънъл в своето изявление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия