Анкара: САЩ нямат право да игнорират заплахите за Турция

1193
Анкара: САЩ нямат право да игнорират заплахите за Турция
Снимка: Pixabay

Турският премиер Бинали Йълдъръм изрази надежда за отстраняване на напрежението между Анкара и Вашингтон, но подчерта, че Америка няма правото да игнорира заплахите за Турция. Той събра издатели и ръководители на медии в Истанбул на ифтарна вечеря /хранене след залез слънце по време на мюсюлманските пости/, съобщава Анадолската агенция.

Йълдъръм изрази надежда, че след парламентарните и президентските избори на 24 юни в Турция, напрежението в отношенията със САЩ и ЕС ще се понижи.

Премиерът акцентира на продължаващите турско-американски преговори за ситуацията в сирийския район Манбидж и прогнозира, че Америка ще се откаже от подкрепата си за Отрядите за защита на народа в Сирия, предаде БГНЕС.

„Надяваме се, че САЩ ще променят отношението си към тези отряди и терористите ще бъдат изведени от Манбидж. На тяхното място могат да се позиционират турско-американските сили за безопасност“, посочи той.

Според него Вашингтон е длъжен да проконтролира къде точно се ползва въоръжението, доставено от Пентагона в Северна Сирия. Йълдъръм припомни, че по-рано американската страна отказваше да обсъжда с Анкара въпроса за Манбидж и това провокира напрежението в отношенията с Турция. Сега обаче американците се съгласяват на преговори по въпроса за Сирия на дипломатическо равнище, допълни той и подчерта, че в региона има необходимост от послания по отношение на националните интереси на Турция. „Терористичната организация ФЕТО-паралелна държава“ опита да свали законната власт в Турция.

Строежът на част от "Турски поток" може да започне

Руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че е подписал протокол с турското правителство за изграждането на сухопътен участък от газопро...

Главатарят на превратаджиите Фетхуллах Гюлен до днес живее в САЩ и Вашингтон не може да игнорира това. Турция се надява, че Вашингтон ще предприеме положителни стъпки за промяна на тази ситуация“, заяви Йълдъръм. Той изрази увереност, че след изборите в Турция ще настъпи нов етап и в отношенията с Европейския съюз. Сега повече от всякога страната ни се нуждае от силен парламент и силен лидер, за да се разбият плановете на външни сили, посочи премиерът днес по време на церемония по откриването на проекти за околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com