Австралия категорична - няма да затвори въглищните си мини

1731
Австралия категорична - няма да затвори въглищните си мини
Снимка: Getty Images/Guliver

Австралия заяви днес, че ще продава въглища "десетилетия напред", след като се отказа от пакта за постепенно премахване на замърсяващото изкопаемо гориво с цел спиране на катастрофалното изменение на климата.

Повече от 40 държави се ангажираха да премахнат използването на въглища в рамките на десетилетия по време на срещата на върха на ООН за климата COP26 в Глазгоу, която има за цел да ограничи затоплянето на Земята от индустриалната революция насам до 1,5-2,0 градуса по Целзий.

Австралия отказва да прекрати добива на въглища

Австралия няма да се присъедини към споразуменията за постепенно премахване на въглищата по време на срещата на върха на Г-20 в Рим и К...

Австралия, заедно с някои други големи потребители на въглища като Китай и Съединените щати, не се присъединиха. "Казахме много ясно, че няма да затваряме въглищни мини и електроцентрали, работещи с въглища", заяви австралийският министър на ресурсите Кийт Пит пред националната телевизия Ей Би Си и добави, че Австралия разполага с едни от най-качествените въглища в света. "И затова ще продължим да имаме пазари за десетилетия напред. И ако те купуват - добре, ние продаваме."

Търсенето на въглища се очаква да нарасне до 2030 г., твърди министърът. "Ако не сме ние, за да спечелим този пазар, някой друг ще го направи", добави Пит. "Бих предпочел това да бъде висококачествен австралийски продукт, който осигурява австралийски работни места и изгражда австралийската икономика, отколкото да идва от Индонезия, Русия или от другаде."

Австралия е един от най-големите производители на въглища и природен газ в света, но през последните години страда и от все по-екстремни суши, наводнения и пожари, предизвикани от климата.

Миналия месец правителството на премиера Скот Морисън представи цел за нулеви нетни емисии до 2050 г., но планът беше критикуван за липса на подробности и за това, че разчита в голяма степен на все още неизвестни технологични пробиви. Австралийският съвет по минералите, който представлява големите минни компании като BHP и Rio Tinto, заяви, че целта за 2050 г. е постижима чрез значителни инвестиции в технологии.

Стотици се отказват официално от въглищата до 20 години, България изглежда ще е сред тях

190 държави и международни организации се ангажираха с отказ от въглищата, стана ясно на Международната конференция по климата в Глаз...

Пит каза още, че около 300 000 работни места в Австралия зависят от въгледобивния сектор. Самият Съвет по минералите твърди, че във въглищната индустрия пряко са заети 50 000 работници, а тя поддържа още 120 000 работни места.

Големи минни компании като BHP твърдят, че се отказват от най-замърсяващите изкопаеми горива. В последното си освобождаване от собственост компанията обяви в понеделник, че е продала 80-процентния си дял в мина за металургични въглища в източния щат Куинсланд на Stanmore Resources за най-малко 1,2 млрд. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия