Азербайджан ще възстанови исторически и архитектурни забележителности

3761
Азербайджан ще възстанови исторически и архитектурни забележителности
Снимка: Посолство на Азербайджан

Като мултикултурна и мултирелигиозна държава, Азербайджан винаги е бил дом на представители на различни нации и религии, които живеят в мирно съжителство от векове. Ислямът, юдаизмът, християнството и други религии и вярвания успяват да се разпространят в страната през различни периоди от историята, взаимодействат си и оформят специфичния религиозен и културен живот в страната. Чрез този опит Азербайджан е изградил култура на толерантност, доверие и сигурност, където хората с различна вяра се радват на мирно съжителство и взаимно уважение.

Азербайджан има една от най-ранните християнски общности в света, тъй като населението на Кавказка Албания е обитавало територията на Азербайджан от IV век пр.н.е. до VIII век н.е. и е изповядвало християнство наред с зороастризъм. Християнската общност, която е помогнала за оформянето на азербайджанската история през вековете, остава важна и жизнена част от азербайджанската култура и общество, и християнските религиозни обекти и места за поклонение са напълно защитени от държавата и са редовно реставрирани. Неслучайно по време на посещението си в Азербайджан през октомври 2016 г. папа Франциск похвали Азербайджан като държава за пример пред света със своята религиозна толерантност. Наред с християнските и мюсюлманските общности в Азербайджан живее просперираща еврейска общност с дълга история в страната, продължаваща повече от две хиляди години. Докато през вековете евреите в околните региони са били преследвани, в Азербайджан те са намерили убежище.

Дахер Ламот: Разследване на ВВC доказа, че азербайджанци са унищожили историческа църква, защо родните медии мълчат?

"След разследване на BBC се доказа вчера, че азербайджанци са напълно унищожили и изравнили със земята още една стара историческа армен...

Възстановяването и реставрирането на исторически и религиозни паметници, джамии, църкви, синагоги и храмове е неразделна част от политиката на Азербайджан на негова територия, пишат от посолството на страната до Actualno.com.

През последните 20 години Руската православна църква (Кафедральный собор Святых Жён-Мироносиц), Евангелската лутеранска църква в Баку или Бакинската църква на Спасителя, Руската православна църква „Свети Александър Невски“ в Гянджа са реновирани от държавата, и е построен православният религиозен и културен център на Баку и Азербайджанската епархия. Освен това възстановяването на албанско-удинската църква Чотари в Габала и Православната църква в Баку, както и изграждането на Църквата „Непорочно зачатие на Дева Мария“ в Баку са извършени като част от проекта „Азербайджан - земя на толерантността“ на Фондация „Гейдар Алиев“. През 2020 г. в рамките на този проект е напълно възстановена албанската църква на Света Богородица в Нидж до Габала. Арменската църква в центъра на Баку е запазена и ремонтирана от държавата и е отворена за безплатно ползване от хората. В църквата има много стари книги, които също са грижливо пазени.

Азербайджан също допринася за опазването на християнското наследство по света: възстановяването на катакомбите „Сан Себастиано“ по инициатива на Фондация „Гейдар Алиев“, включително възстановяването на катакомбите „Свети Марцелино и Пиетро“ във Ватикана, Рим, което беше извършено като част от двустранно споразумение между Фондация „Гейдар Алиев“ и Светия престол (Ватикана) за възстановяване на римски катакомби, както и издигането на паметник на княз Владимир на площада пред църквата „Св. Владимир“, посветен на 1025-та годишнина от приемането на християнството в Русия и 455-та годишнина от основаването на Астрахан, са сред тези проекти.

Наргиз Гурбанова: Ще запомня България с историята и мултикултурализма й

Н. Пр. Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан се съгласи да отговори на въпросите на Actualno.com ,броени дни преди тя да напусне ст...

Правителството на Азербайджан също финансира реконструкцията на църквата „Света Петка“ в Нови Сад, Сърбия. Фондация „Гейдар Алиев“ реконструира резерват „Трапезица“ в България, включително 3 църкви от XIII-XIV век на територията на историческия обект. В допълнение беше предоставена помощ за реставрацията на седем църкви, датиращи от X-XII век в населените места Сен Илер, Ла-Ферен-о-Соваж, Сен Илер-ла-Жерар, Танвий, Куржу, Ревейон и Мал и Департамент Орн във Франция, както и витражи от XIV век на катедралата „Нотр Дам“ в Страсбург, изобразяващи Дева Мария и Исус Христос.

Азербайджан е една от областите с най-стари човешки поселища с богато историческо минало и разнообразно културно наследство. Различни скални рисунки, архитектурни паметници, образци на изкуства и занаяти, както и голям брой артефакти, открити в резултат на археологически разкопки, свидетелстват за далечното минало на страната и нейното огромно културно наследство. За съжаление близо 30-годишната окупация на териториите на Азербайджан от Армения има катастрофални последици за културното наследство на страната. Целенасоченото унищожаване и умишлена небрежност към 1891 културни ресурси, включващи 738 паметника, 28 музеи с над 83 500 експоната, 4 галерии с картини, 14 мемориални комплекса и 1107 културни учреждения, доведоха до голяма културна загуба за Азербайджан. В окупираните територии на Азербайджан преди арменската агресия е имало 67 джамии, 48 гробници, 139 храма и църкви. Анализът на периода от обявяването на прекратяване на огъня през 1994 г. разкрива факта, че не толкова арменските военни операции, а последващите действия на арменските власти са унищожили азербайджански паметници. С цел изкореняване на азербайджанското културно-историческо наследство правителството на Армения направи някои ремонти в джамията Гевхар Ага в Шуша през 2017-2019 г., представяйки това свещено за азербайджанците място в медиите като персийска джамия. Джамията Гевхар Ага е построена от владетеля на Карабахското ханство Ибрахим Халил хан и дъщеря му Гевхар Ага през XVIII-XIX век.

Арменската агресивна и преднамерена политика за унищожаване на религиозни и културни паметници продължи по време на военните действия от 27 септември до 10 ноември 2020 г. В резултат от обстрела на азербайджански селища с тежка артилерия, на 27 септември 2020 г. мавзолея на Шейх Баби в гробището в района на Физули е сериозно повреден. Снаряд падна и близо до храма „Пророк Георги“ в Бейлаганска област. По време на артилерийския обстрел на град Гянджа, разположен далеч от зоната на конфликта, историческата сграда на гимназия в Гянджа от 1881 г. е повредена. Принудени да се оттеглят от териториите на Азербайджан, въоръжените сили на Армения бързаха да премахнат и разграбят културни ценности, включително археологически артефакти.

Богатото културно наследство на Азербайджан представя разнообразния характер на неговите етнически и религиозни корени. Всички културни и религиозни обекти на нейна територия представляват ценна част от многообразното му наследство. В тази връзка необоснованите „опасения“ относно „възможната опасност“ за културното наследство на Нагорни Карабах в Азербайджан след освобождаването му от окупация са неразбираеми за азербайджанското общество. Историческите паметници на територията на региона Нагорни Карабах са строени преди няколко века и запазени в продължение на много години от законните собственици преди окупацията му от Армения. С изключение на периода на 1992-2020 г., Армения никога не е имала контрол над региона и разнообразната историко-културна атмосфера на региона е доказателство и следа за мултикултурното наследство на азербайджанското население. За разлика от предишните периоди, периодът, обхващащ незаконното завземане от страна на Армения на Нагорни Карабах и околните области, е белязан от умишлен грабеж, унищожаване и подмяна на културното наследство, включително християнското наследство на региона, което е добре документирано и доказано с десетки снимкови и видео материали. Наред с унищожаването на десетки ислямски обекти, Армения е отговорна за разрушаване на Православната църква от 1894 г. в област Ходжавенд, както и за преустройването на няколко православни и албански църкви в региона в григориански стил след умишленото им унищожение.

Делегацията, оглавявана от генералния директор на Ислямската организация за образование, наука и култура (ИСЕСКО), посети освободените територии на Азербайджан през януари 2021 г. и стана свидетел на мащаба на разрушенията в района. Техническата мисия на ИСЕСКО ще участва в процеса на оценка на културни обекти в освободените земи. Трябва да се вземе предвид, че голямата част от засегнатите територии са силно минирани и има и други невзривени боеприпаси, което забавя процеса на оценяване. Независимо от това, правителството на Азербайджан няма да пести усилия да възстанови миналото културно величие и реалната историческа фасада на всички свои територии, освободени от окупацията. С участието на специалисти и архитекти ще бъдат ремонтирани всички исторически и културни обекти на територията на Азербайджан, независимо от тяхната религиозна принадлежност, както и катедралата Газанчи (катедралата „Свети Спасител“) в Шуша, която понесе леки щети през октомври 2020 г. В момента Държавната служба за опазване, развитие и възстановяване на културното наследство в рамките на Министерството на културата на Република Азербайджан провежда мониторинг и инвентаризация на исторически, археологически и архитектурни забележителности на териториите, освободени от окупацията, пишат още от посолството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com