Азербайджан: Трансанадолският газопровод ще превърне Турция в енергиен център

28288
Азербайджан: Трансанадолският газопровод ще превърне Турция в енергиен център

Трансанадолският газопровод (ТАНАП) възнамерява да гарантира енергийната сигурност на Турция и да я превърне в енергиен център, съобщи представителят на азербайджанската държавна петролна компания (СОКАР) Самир Керимли, предаде БГНЕС.

В речта си на конференцията "Ролята на ТАНАП за превръщането на Турция в енергиен център" Керимли заяви, че газопроводът е възможност за Турция и Азербайджан да станат ключови играчи в енергийните сектори в Европа и на Балканите.

"Заради нуждата от 600 милиарда куб. м. газ годишно Европа има дефицит от природен газ от 100 милиарда куб. м. всяка година", заяви Керимли. Проектът за газопровод ТАНАП позволява транспортирането на природен газ, добиван от Азербайджан, Азия, Близкия Изток и Източното Средиземноморие през Турция към Европа.

"Общата стойност на проекта е 12 милиарда долара", заяви Керимли и допълни, че проектът за газопровод Баку-Тбилиси-Джейхан се смята за "газопроводът на века. "Поради това силно вярвам, че ТАНАП ще бъде газопроводът на 21-и век", добави Керимли.

Той подчерта, че нуждите на Турция от природен газ ще нараснат с 60% в идните 29 години и чрез ТАНАП Азербайджан цели да помогне на страната да стане енергиен център в региона като най-евтиния и стратегически газов доставчик за Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com