BBC: Ето петорката, която стои начело на талибаните

4208
BBC: Ето петорката, която стои начело на  талибаните

Талибаните изненадаха мнозина, като превзеха Афганистан само за 10 дни.

Все още не е известно кой официално ще ръководи страната и ще влезе в новото правителство.

Но светът знае нещо за ключовите фигури в организацията,пише Би Би Си и дава детайли за петимата, които стоят начело на ислямистката организация.

1. Хайбатула Ахундзада

Третият най-висш командир на талибаните след молла Омар (починал през 2013 г.) и Ахтар Мансур (убит през 2016 г.). Той зае настоящия си пост през май 2016 г. Има репутация по-скоро като богослов, отколкото като военен.

Ахундзада е роден в южната провинция Кандахар, според непотвърдени информации, през 1961 г. Баща му бил селски имам.

През 80 -те години на миналия век бъдещият талибански лидер се присъединява към милицията, която се бие със съветските войски, но не участва директно в битките.

След това се премества със семейството си в Пакистан, установява се в град Квета в северната част на страната и влиза в едно медресе.

През 1994 г. той се присъединява към талибаните, първоначално движение на радикални ученици от религиозни училища, основано няколко месеца по-рано в Пакистан от молла Омар и трима негови сътрудници.

По време на първото управление на талибаните (1996-2001 г.) той оглавява едно от шериатските съдилища. Тогава талибаните забраниха телевизията, киното, музиката, козметиката, спорта и посещаването на училище за момичета над 10 години. Практикуваха се убиване с камъни, ампутация на ръце и публично бичуване.

Не е известно със сигурност какви присъди е постановил лично Ахундзада.

Лидерът на талибаните почти не се появява публично и не прави изявления. Сред самите талибани е смятан за твърд консерватор.

В началото на август говорителят на талибаните Забихула Муджахид потвърди, че Ахундзада ръководи движението и е върховната власт по всички въпроси.

23-годишният син на Ахундзада заби натоварен с експлозиви камион в армейска база в южен Афганистан през 2017 г. Брат му загина през 2019 г. при експлозия на бомба в джамия в Квета.

2. Абдул Гани Барадар

Заместник на Ахундзада по политически въпроси. Един от четиримата съоснователи на талибаните. Главен дипломат и публично лице на движението.

Именно той направи официално изявление за победата на талибаните.

Роден през 1968 г. в провинция Урузган в централната част на Афганистан,той участва в съпротивата срещу съветското нашествие и дори тогава се запознава с молла Омар и според съобщенията се жени за сестра му. След изтеглянето на съветските войски той основава медресе в Кандахар. В първото талибанско правителство той е бил заместник -министър на отбраната.

По -късно, според наличните данни, той играе важна роля в планирането на военни действия и терористични атаки и отговаря за тяхното финансиране.

През февруари 2010 г. той беше задържан по време на съвместната операция на САЩ и Пакистан в Карачи. Той прекара осем години в пакистански затвор и беше освободен като част от продължаващия мирен процес.

От януари 2019 г. той е почти без почивка в столицата на Катар, Доха, където ръководи делегацията на талибаните в преговорите с американците и на 29 февруари 2020 г. подписа мирно споразумение с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Говорил е по телефона с Доналд Тръмп, срещал се е с външните министри на Китай и Русия, Ван И и Сергей Лавров.

Информираните хора характеризират Барадар като спокоен дипломат, който говори само по същество, и човек с големи амбиции.

Николай Младенов: В Афганистан са необходими ясни мониторингови механизми отвън

"Случващото се в Афганистан е трагедия и срам. Причините за случилото се са много. Погрешните усилия на международната общност за изгра...

3. Мохамед Якуб

Заместник на Хайбатула Ахундзада по военни въпроси. Син на покойния молла Омар. Той е на около 30 години.

След смъртта на Ахтар Мансур от удар на американски безпилотен самолет през 2016 г., той беше смятан за претендент за поста на талибански лидер, но ръководството на движението го смяташе за твърде млад и неопитен.

Смята се, че Мохамед Якуб е в добри отношения с Абдул Гани Барадар и заедно с него представлява относително умереното крило на движението.

4. Сираджудин Хакани

След смъртта на баща си Джалалудин Хакани, един от основните военачалници на муджахедините през 80 -те години на миналия век, той ръководи създадената от него група, известна като „Мрежата Хакани“, и се присъединява към талибаните.

Сирийски джихадисти възторгнати от успеха на талибаните

Алиансът Хаят Тахрир ал-Шам (ХТШ), воден от бившето сирийско разклонение на „Ал Кайда“, приветства превземането на Афганис...

„Мрежата Хакани“ се счита за най-организираната и боеспособна част от милицията на талибаните. Тя е отговорна за редица нападения срещу афганистанската армия и силите на международната коалиция, както и за терористични атаки в един от хотелите в Кабул и посолството на Индия и за покушението срещу живота на бившия афганистански президент Хамид Карзай. Според наличните данни той контролира до голяма степен афганистанско-пакистанската граница. Призната е за терористична организация в САЩ.

Сираджудин Хакани е на около 45 години. Настоящото му местонахождение не е известно.

Миналата година, малко преди подписването на споразумението от Доха, той публикува статия в „Ню Йорк Таймс“ , в която по -специално се казва: „Повече от четири десетилетия ценните животи на афганистанците се губят всеки ден. Всички са уморени от война. Убеден съм, че е необходимо да спрем да убиваме и осакатяваме."

5. Абдул Хаким

Авторитетен богослов, примерен връстник и особено близък съратник на талибанския лидер Хайбатула Ахундзада. Както и той, Хаким никога не е бил полеви командир. Според прогнозите на редица експерти той може да оглави системата на шериатските съдилища в новия Афганистан.

От септември 2020 г. той ръководи офиса на талибаните в Доха. Преди това той е живял дълги години в Квета, която се смяташе за неофициалната столица на талибаните, което пакистанските власти отричат. Той оглавява там влиятелен съвет от религиозни водачи и медресета, където са учили основно хора от Афганистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com