BBC разказва: Мащабът на контрол в Китай - камери, които улавят емоциите

2751
BBC разказва: Мащабът на контрол в Китай - камери, които улавят емоциите
Снимка: Getty Images/Guliver

Китайските власти тестват върху представители на уйгурското малцинство в Синдзян видеокамера, за да определят емоционалното състояние на човек, използвайки изкуствен интелект и технологии за разпознаване на лица, информира BBC, цитирана от БГНЕС.

Софтуерен специалист, който е пожелал анонимност, твърди, че лично е инсталирал такива системи в полицейските участъци. Правозащитникът, на когото бяха показани тези материали, ги нарече шокиращи.

Китайското посолство в Лондон не отговори на конкретни въпроси, ограничавайки се до обичайното твърдение, че Китай е осигурил политическите и социалните права на всички етнически групи.

В Синцзян живеят 12 милиона уйгури, по-голямата част от които са мюсюлмани. Жителите на провинцията са под постоянно наблюдение. Там действат прословутите "превъзпитателни центрове", които правозащитниците наричат лагери за максимална сигурност. Смята се, че над един милион души са минали през тези лагери. Пекин казва, че всичко това е необходимо, тъй като стотици хора са загинали в резултат на терористични атаки от сепаратисти, които се стремят да създадат своя собствена държава.

Специалист се съгласи да даде интервю за BBC по темата с камерата при условие за анонимност, тъй като се страхува за живота си. Компанията, в която е работил, също не е посочена. Той показа на предаването "Панорама" пет снимки на задържани уйгури, които според него тестват оборудване за разпознаване на емоции.

"Камерата е инсталирана на три метра от човека. Изглежда като детектор на лъжата, но много по-съвършен", обяснява той. "Китайското правителство използва уйгурите като експериментални плъхове в лаборатория", добавя той.

Според информацията, много полицейски участъци в цял Китай използват "тесни столове", към които китките и глезените на седнал човек са приковани с метални гривни. Анонимният експерт разказа как изкуственият интелект е настроен да разпознава дори мимолетни промени в мимиката и състоянието на кожните пори. Според думите му, тя изглежда като цветна кръгова диаграма на екран на монитор, на която червените сектори показват негативно настроение или безпокойство. Експертът твърди, че на тази основа се правят преценки за хората, неподкрепени с други доказателства.

Дахер Ламот: Какво правят между 15 и 20 хиляди уйгури в Сирия, прилежно вкарани и обучени от Ердоган?

Уйгури. Всички медии, от CNN през Ал-Джазира до BBC, в последно време са се активизирали да говорят за уйгурите. Вчера дори Канада офиц...

Китайското посолство в Лондон не отговори конкретно на запитвания относно използването на оборудване за разпознаване на емоции. Единственият отговор е: "Политическите, икономическите и социалните права и свободата на религиозните убеждения на всички етнически групи в Синдзян са напълно осигурени. Хората, независимо от етническата си принадлежност, живеят в хармония и се радват на стабилен и спокоен живот, без да ограничават личните си свободи".

"Тази информация е шокираща. Човек се свежда до кръгова диаграма и в момент, когато е в тежко състояние в стрес, под голям натиск и е нервен. И такива данни се приемат като доказателство за неговата вина", коментира Софи Ричардсън, директор на Human Rights Watch за Китай.

Според Дарън Белер, китайски експерт от университета в Колорадо, уйгурите са длъжни редовно да дават ДНК проби на местните власти, да се подлагат на цифрови сканирания на лица и да изтеглят приложение на мобилните си телефони, което съобщава информация за контактите им.

"Уйгурът не живее, но генерира данни.Движенията на човек се проследяват чрез неговия смартфон. Разбира се, че той винаги трябва да бъде с вас и ако отидете някъде без смартфон, можете да бъдете задържани. Няма спасение", твърди Дарън Байлър.

Голяма част от тези данни влизат в компютърна система, наречена Интегрирана операционна платформа, която има за цел да сигнализира за подозрителните хора.

Секретни документи: Пекин действа без милост към мюсюлманите в Синдзян

Рядко случващо се и мащабно изтичане на съдържанието на китайски правителствени документи хвърли нова светлина върху противодействието ...

"Системата разглежда като подозрителни десетки действия, които са напълно законни: например, ако човек предпочита да напусне къщата си през задната врата или зарежда собствената си кола", казва Софи Ричардсън. "Властите са започнали да поставят QR кодове на вратите на къщите, за да знаят кой ходи постоянно там", добави тя.

Китайският Голям брат

Дебатът за степента на зависимост на китайските компании от държавата продължава отдавна.

Американската изследователска група IPVM твърди, че е намерила доказателства в своите заявки за патент, че нововъзникващите технологии за разпознаване на лица са способни да идентифицират лицата на уйгурите. Заявление, подадено през юли 2018 г. от Huawei и Академията на науките на Китай, описва такава технология. Huawei отговори, като заяви, че нейният продукт "не е предназначен да дискриминира или потиска членове на която и да е общност" и че компанията е "независима от правителството" във всички свои действия.

IPVM обаче намери документ, посочващ, че Huawei участва в разработването на система, наречена "Един човек, едно досие".

Китай превъзпитава децата на мюсюлманите в Синдзян, като им ги отнема

Според нови проучвания Китай умишлено отделя мюсюлманските деца от техните семейства, вяра и език в далечния си западен район на Синдз...

"Правителството ще може да натрупа огромно количество информация за всеки човек, неговата политическа дейност, взаимоотношения с други хора ... за всичко, което дава възможност да се предскаже неговото поведение и въз основа на потенциалната заплаха от него", казва говорителят на IPVM Конър Хили.

На въпрос за участието си в програмата "Един човек - едно досие", Huawei също не отговори конкретно, но каза, че е независима от правителството на която и да е държава.

Китайското посолство в Лондон заяви, че не знае за подобни програми.

IPVM също така твърди, че е намерил реклами от китайската фирма Hikvision, популяризираща камера, използваща изкуствен интелект за разпознаване на уйгури, и патент за подобно оборудване, създаден от друг китайски интернет гигант - Dahua.

Dahua отвръща, че патентованото му устройство разпознава всички 56 признати националности в Китай и не е насочено към никоя от тях. Компанията отговори, че "предоставя продукти и услуги за сигурност" и спазва законите и разпоредбите на всички национални пазари, включително Великобритания. Hikvision коментира, че материалът на уебсайта му е погрешен и е изтеглен без надлежна проверка и че сред продуктите му няма технология за идентифициране на етническа принадлежност.

Илхан Кючюк е в списъка на Китай с контрасанкции срещу 10 европейски представители

Китай постави в "черния си списък" десет лица от ЕС и четири субекта в отговор на санкциите на Брюксел срещу китайски служители заради ...

Д-р Ланг Сюе, председател на Националния комитет на Китайската народна република по изкуствен интелект, заяви, че не е запознат с подобни патенти. "Извън Китай има много подобни обвинения. Много от тях са неверни", каза той пред BBC. "Вярвам, че правителството на автономна област Синцзян е отговорно за безопасността на хората и ако в този контекст се използва някаква технология, това е напълно разбираемо", добави той.

Посолството на Китай в Лондон беше по-категорично, като заяви в отговор на питане от BBC: "Няма така наречените технологии за анализ на лица, способни да разпознават уйгурите".

Разследващият журналист Ху Лю обаче е категоричен, че бива постоянно наблюдаван и следен. Твърди се, че Китай е дом на около половината от близо 800 милиона камери за видеонаблюдение в света. Има и редица интелигентни градове, като Чунцин, където изкуственият интелект е интегриран в градската среда.

"Излизате от къщата, влизате в асансьора и камерата веднага ви улавя. Те са навсякъде", сподели опитът си в "Панорама" Лиу."Когато се обадя на такси, компанията предава данните за пътуването на властите. Ако отида в кафене, за да седна с приятели, става известно, защото и в кафенето има камера", каза той.

„Имаше няколко случая, когато се срещнах с някой в хода на журналистическите разследвания и скоро те ми се обадиха и предупредиха: "Не общувайте с такива и такива, не правете това и онова". "Не можете да се скриете от изкуствения интелект", заключава Ху Лиу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com