Берлин изгони двама ирански дипломати заради смъртна присъда на ирано-германски гражданин

1206
Берлин изгони двама ирански дипломати заради смъртна присъда на ирано-германски гражданин
Снимка: Getty Images

Германия изгони двама дипломати от иранското посолство в Берлин заради смъртната присъда, която съдът в Ислямската република издаде на ирано-германски гражданин, съобщи АФП.

След произнасянето на смъртната присъда във вторник срещу Джамшид Шармахд германският външен министър Аналена Бербок заяви, че Берлин "обявява двама служители на иранското посолство за персона нон грата и им нарежда незабавно да напуснат Германия".

Близо до създаване на ядрено оръжие: Иран вече има обогатен до 84% уран

Mеждународни наблюдатели установиха, че в Иран вече има уран, обогатен до 84%, което е малко под нивото, необходимо за създаването на я...

Ирано-германският гражданин, който е на 67 години, беше осъден на смърт по обвинения, свързани с тероризъм. Шармахд, който пребивава и в САЩ и е бил арестуван през 2020 г., е осъден за "корупция на Земята" - основното обвинение, което репресивният режим в Иран повдига на участниците в антиправителствените протести.

Съдът обвинява мъжа за това, че е ръководил промонархистка група, обвинена в смъртоносен бомбен атентат през 2008 г., и е планирал други нападения в цялата страна, съобщи във вторник официалната информационна агенция на иранската съдебна система Mizan. Тя бе цитирана от Al Jazeera.

Шармахд е обвинен, че е лидер на базираната в САЩ групировка "Тондар" (което на фарси означава "гръм"), известна също като "Асамблея на иранското кралство". Тя твърди, че се стреми да възстанови монархията, свалена след бягството на последния шах от Иран малко преди революцията от 1979 г.

Базираната в Лос Анджелис група управлява радио- и телевизионни станции в чужбина, които подкрепят ирански опозиционни групи.

Иранската съдебна система публикува няколко клипа с изказвания на Шармахд през 2010 г. срещу иранския режим, както и видеозапис, на който той изглежда, че признава за нападенията.

Руски военен блогър: Иран и Москва споделят технологии за бомби и ракети

Свързаният с Кремъл руски „Телеграм“ канал „Рибар“ твърди, че Иран и Русия създават и споделят технологии за ви...

Основното му обвинение е за организиране на бомбен атентат в джамия в южния град Шираз през 2008 г., при който загиват 14 души и стотици са ранени. Осъден е и за поддържане на контакти с американски и израелски служители и агенти.

Mizan твърди, че е писал поверителни писма до бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Съдебните власти заявиха, че Шармахд е искал да извърши 23 "терористични акта" и е успял да изпълни пет.

Агенцията пише още, че те включват други бомбени атентати, палежи, убийства и изтичане на класифицирана информация за ракетната програма на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Съдебната власт заяви, че присъдата на Шармахд може да бъде обжалвана пред Върховния съд.

Не е ясно как и къде е бил задържан мъжът. Дъщеря му, Газел Шармахд, вече е казвала, че за последен път се е чула с него в Дубай - малко преди той да се появи в иранско държавно видео, което показва, че е арестуван.

Си Дзинпин: Китай, Иран и Русия са в противовес на американската мощ

Китайският президент Си Дзинпин подкрепи действията на иранския президент Ебрахим Раиси в "конфронтацията със Запада и САЩ". "Китай и И...

Семейството на Шармахд твърди, че той е невинен. Дъщеря му беше един от четиримата членове на семействата на европейци, лишени от свобода в Иран, които през септември подписаха отворено писмо, в което обвиниха Европейския съюз, че пренебрегва съдбата на техните близки.

Във вторник Германия осъди действията на иранския режим и нарече присъдата "напълно неприемлива".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com