Безпрецедентно - Израел и Германия се скараха заради граждански организации

1451
Безпрецедентно - Израел и Германия се скараха заради граждански организации
Снимка: Getty Images / Guliver

Един от най-големите дипломатически скандали в световен мащаб в последно време се разрази между Израел и Германия. Причината – премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отказа да се срещне с външния министър на Германия Зигмар Габриел, защото Габриел прие поканата за среща с организации, критикуващи действията на израелския режим от гледна точка граждански права и свободи.

Габриел прие поканата за среща на две организации – Б’Целем и „Да нарушим тишината”, които осъждат дейстията на израелските военни в окупираните територии на Палестина. „Политиката на премиера Нетаняху е да не се среща с чуждестранни гости, които легитимират организации, осъждащи изралските войници като престъпници. Дипломатите могат да се срещат с представители на гражданското общество, но израелският премиер няма да се среща с тези, които легитимират организации, призоваващи израелските войници да бъдат обявени за престъпници. Отношенията ни с Германия са много важни и няма да бъдат повлияни от този случай”, гласи официално съобщение от пресслужбата на Нетаняху, цитирано от The Guardian.

Германският външен министър се обяви против спирането на преговорите за Турция в ЕС

Германският външен министър Зигмар Габриел се обяви срещу приемането на "преждевременни решения" и прекратяване на преговорите по присъ...

От своя страна Габриел коментира случая така: "Представете си какво ще стане, ако в Германия дойде израелски дипломат и ние му забраним да се срещне с граждански организации". В Jerusalem Post беше припомнено, че през 2012 година Габриел нарече във Facebook Израел страна, в която има апартейд.

Организацията „Да нарушим тишината” е създадена от бивши израелски войници, които са против израелската окупация на Западния бряг. Те непрекъснато подават сигнали за случващото се там, но анонимно – заради страх от репресии. Израелското правителство опита да забрани на организацията да прави събития в израелски училища, но наскоро представители на израелското разузнаване Шин Бет публично защитиха правото на „Да нарушим тишината” да говори. Става въпрос за Ами Аялон и Карми Гилион, които говориха по време на изложба в Йерусалим.

Б’Целем възниква през 1989 година, като неин създател е Дафна Голан-Анон, която е директор на феминистката мирна организация Бат Шалом. През 1989 година, когато е създадена, тя печели наградата за защита на човешките права „Картър-Менил” (бел. ред. – наградата е основана от бившия президент на САЩ Джими Картър), заедно с палестинската неправителствена организация „Ал Хая”. През 2011 година Б’Целем е обвинена от израелския външен министър Авигдор Либерман в подтикване към тероризъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com