Борисов пристигна на посещение в Йордания

2254
Борисов пристигна на посещение в Йордания
Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на посещение в Хашемитско кралство Йордания. Визитата е по покана на крал Абдулла II бин ал-Хусейн, съобщиха от правителствената пресслужба, цитирани от БГНЕС.

В Аман премиерът Борисов беше посрещнат от държавния министър по парламентарните въпроси на Йордания Сами Дауд.

България обеща на Йордания да помага в борбата с тероризма

България високо оценява инициативите на краля на Йордания Абдула Втори за борба с тероризма като най-важната част от тях са срещите от ...

В рамките на визитата премиерът Бойко Борисов ще проведе срещи с краля Абдулла II бин ал-Хусейн и с министър-председателя Омар Раззаз. Фокус на разговорите ще бъдат засилването на политическия диалог на най-високо равнище и търсенето на нови възможности за разширяването на контактите в области от взаимен интерес.

България отдава ключово значение на продължаването и разширяването на добрите отношения си с Хашемитско кралство Йордания в редица сектори, сред които сигурност и отбрана, противодействие на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция. Сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействието на тероризма и радикализацията остават приоритетни в двустранните отношения, както и институционализираното сътрудничество в рамките на Процеса „Акаба“. Процесът “Акаба” е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания Абдулла II с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм. На 4 юни 2018 г. министър-председателят Бойко Борисов взе участие в Процеса „Акаба“, който за пръв път се проведе извън Йордания - в Тирана, Албания.

Търговско-икономическото и инвестиционното партньорство също ще бъде акцент по време на срещите на българския министър-председател Борисов в Хашемитско кралство Йордания. Установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни ще спомогне за допълнителното сближаване в съвместната дейност в секторите туризъм, високи технологии, фармацевтична и хранително-вкусова промишленост. За първите четири месеца на 2019 г. стокообменът между България и Йордания възлиза на 9.7 млн. щ. д. като в сравнение със същия период на 2018 г. бележи ръст от повече от 21 на сто.

По време на визитата на българския премиер Бойко Борисов в Аман ще бъде подписан Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Хашемитско кралство Йордания за сътрудничество в областта на туризма. Това ще бъде израз на желанието за издигането на равнището на връзките между двете държави в този сектор. Меморандумът беше договорен при посещението на принцесата на Йордания - Нейно кралско височество Дана Фирас миналата седмица в София и при срещата й с премиера Бойко Борисов. Документът отразява готовността на страните да засилят приятелските си отношения, да допринесат за икономическото развитие и растежа на туристическия потенциал, за опазването на културното наследство и да осъществяват обмен на добри практики.

Румен Радев призова за увеличаване на икономическия обмен между България и Йордания

Доверието и взаимното уважение не само на политическо ниво, но и между представителите на бизнеса от България и Йордания, са инвестиции...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com