БРИКС обмислят да създадат собствена система за плащане

21432
БРИКС обмислят да създадат собствена система за плащане

Страните от БРИКС са започнали консултации за създаване на многостранна система за плащане, подобна на SWIFT. Това обяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков в интервю за РИА "Новости".

Той заяви, че се обсъжда възможността за създаване на многостранна система за плащане, която ще дава гаранция срещу рисковете, свързани с произволните решения на страни, които са в юрисдикцията на съществуващите платежни системи.

Финансовите министри и ръководителите на централните банки на страните от БРИКС обсъждат всички въпроси, включително организация на платежните системи и перспективите за преминаване във все по-голяма степен към разчети в национални валути.

"SWIFT или не, във всеки случай, ние говорим за възможността за създаване на многостранна платежна система под формата на обединение, което ще гарантира по-голяма независимост. То ще създава определена гаранция за защита от рискове, които могат да взимат страните", заяви Рябков.

Днес SWIFT е най-широко използваната система в света за междубанкови финансови трансфери. Още по темата за новата система на БРИКС прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com