Бунтът на кюрдите приключва до 4-5 месеца?

21250
Бунтът на кюрдите приключва до 4-5 месеца?

Водачът на ПКК (Кюрдската работническа партия) Абдула Йоджалан смята, че до четири-пет месеца може да се подпише споразумение с турското правителство, с което да се сложи край на започнатия през 1984 г. бунт от кюрдите в Турция.

"Ако страните с решителност и отговорност продължат процеса, до четири-пет месеца може да бъде намерено демократично решение, което ще е важно за бъдещето на целия Близък изток", заявява Йоджалан в писмо, огласено от прокюрдската Народна демократична партия.

Европейският съд за правата на човека осъди Турция заради Йоджалан

Европейският съд по правата на човека (ЕСЧП) осъди Турция заради осъждането на доживотен затвор без възможност за освобождаване под г...

За писмото беше съобщено ден след срещата на депутати от партията с Йоджлан в затвора на остров Имралъ, където основателят на ПКК излежава доживотна присъда.

През последните седмици се появи напрежение между Анкара и кюрдските бунтовници, които са възмутени от липсата на желание у ислямско-консервативното турско правителство да окаже помощ на защитниците на сирийския кюрдски град Кобане, обсаден от джихадистите от Ислямска държава.

Конфликтът между ПКК и турските власти е взел досега близо 40 000 жертви. През март 2013 г. ПКК обяви прекратяване на огъня, което общо взето се спазва.

Прокюрдски бунтове началото на октомври доведоха до смъртта на повече от тридесет души в Турция и заплашиха да провалят мирните преговори с Анкара.

Йоджалан отправи предупреждение от затвора

От затвора кюрдският лидер Абдула Йоджалан предупреди, че мирният процес с турската държава не може да остане завинаги в състояние на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com