Цената на петрола падна след успокоените около ситуацията в Йемен

8697
Цената на петрола падна след успокоените около ситуацията в Йемен
Снимка: Getty Images/Guliver

Световните цени на петрола тръгнаха надолу в петък, на фона на прогнозите на инвеститорите, че бойните действия в Йемен няма да застрашат доставките на "черно злато", предаде БГНЕС.

Към 06.15 българско време фючърсните сделки за май за суров петрол сорт Брент намаляха с 1,64% - до 58,22 долара за барел. Фючърсите за май за суров петрол WTI спаднаха с 1,94% - до 50,43 долара за барел.

В четвъртък в Йемен започна международна военна операция, в която се включиха редица страни от региона. Тя бе предприета веднага след изявлението на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, в което се посочва, че Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Катар смятат да отговорят на искането на президента Мансур Хади и да защитят легитимната власт в Йемен от бунтовниците хути. Към военните операции официално се присъединиха също Египет, Йордания и Судан.

На фона на тези събития цените на петрола в световен мащаб се повишиха. По-късно обаче анализатори на Goldman Sachs посочиха, че боевете няма да окажат съществено влияние върху доставките на петрол. Според тях, страната е малък износител на "черно злато" - производството в Йемен е 145 000 барела дневно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com