Чудесно начало в Сирия

36979
Чудесно начало в Сирия

В понеделник Сирия си спечели похвала от международната общност заради началото на програмата за унищожаване на химическия й арсенал, въпреки че според активисти на сирийската опозицията светът просто дава на президента Башар Асад време, за да убие повече хора с конвенционални оръжия.

Представител на международната мисия, която трябва да надзирава процеса по елиминирането на запасите химически оръжия, заяви, че Дамаск е започнал чудесно, а САЩ окачествиха бързото прилагане на резолюцията на ООН за унищожаване на сирийския химически арсенал като изключително важно.

Представителят разказа за операциите, които бяха проведени в неделя и в рамките на които сирийските сили са направили бойните глави и бомбите неизползваеми. Все пак той отбеляза, че това е било само началото на работата, която трябва да бъде свършена до средата на 2014 година и изисква сътрудничеството на всички страни.

„Първият ден бе наистина чудесен, но акцентът пада на думата „първия”, заяви представителят, пожелал анонимност. „Чакат ни важни етапи и тестове; надяваме се и очакваме да имаме сътрудничеството на всички участници, за да преодолеем тези важни етапи”, заяви още той.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че работата в неделя е била добро начало и награди Башар Асад с рядка похвала. „Смятам, че е много важен факта, че вчера, само седмица след приемането на резолюцията, бяха унищожени химически оръжия”, подчерта американският дипломат. „Според мен, заслугата е на режима на Асад. Не мога да гарантирам за това, което ще се случи в следващите месеци, но това е добро начало и ние би трябвало да го приветстваме”, заяви още Кери.

Опозиционният активист в Дамаск, Сюзън Ахмад, обаче казва, че споразумението за химическите оръжия е стъпка назад, а не напред, в разрешаването на двугодишната криза.

„Всичко това само дава повече време на Асад да убие още хора. И точно това прави той, като използва ракети „Скъд” и набира бойци”, казва тя. „Международната общност отбелязва като победа оставането на Асад на власт въпреки факта, че той уби стотици хиляди хора”, обяснява Ахмад.

Междувременно бе направен пробив в международните усилия за организиране на мирната конференция за Сирия „Женева 2”, като се очаква тя да се проведе следващия месец.

Въпреки че и правителството на Асад, и лидерите на сирийската опозиция в изгнание казват, че са готови да участват в разговорите, няма признаци за това, че разногласията може да бъдат разрешени.

Опозицията, която се намира извън Сирия и от която вече се дистанцираха повечето бойци в страната, настоява преговорите да бъдат съсредоточени върху отстраняването на Асад и създаването на преходно правителство.

Според длъжностни лица сирийският режим обаче няма да отиде в Женева, за да предаде властта на опозицията, а Асад отхвърля преговорите с бойците или опозиционерите, които подкрепят чуждестранната политическа или военна намеса.

Ройтерс

Бан Ки-мун иска мисия от 100 души за химическите оръжия в Сирия

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предложи да бъде създадена съвместна мисия на ООН и ОЗХО за унищожение на химическото оръжие в С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com