Докато Радев признава всички опорни точки на Китай, Лондон и Пекин се скараха за Хонконг

4672
Докато Радев признава всички опорни точки на Китай, Лондон и Пекин се скараха за Хонконг
Снимка: Getty Images/Guliver

Напрежението в отношенията между Великобритания и Китай заради събитията в Хонконг расте, пише Deutsche Welle, цитирана от БГНЕС.

Външното министерство на Великобритания призова китайския посланик в Лондон за разговори, след като двете държави си размениха обвинения.

Нови блокади в Хонконг и бой с полицията (ВИДЕО)

Полицията в Хонконг използва лютив спрей и палки срещу протестиращи срещу правителството, които блокираха магистрали рано тази сутрин п...

Пекин каза за британската подкрепа за протестите в Хонконг, че в Лондон "продължават да се къпят в отслабващата слава на британския колониализъм". В отговор Лондон обвини Пекин, че нарушава споразумението, с което Хонконг беше върнат под китайско управление през 1997 година.

Британците призоваха китайския дипломат Лю Шаоминг, за да обясни според тях "неприемливите и неточни" коментари на Пекин. Шаоминг обвини британския външен министър Джереми Хънт, че подкрепя "насилнически закононарушители" и демонстрира "колониално мислене".

Лондон на няколко пъти изказа подкрепа за масовите протести в Хонконг, които започнаха като недоволство срещу нов закон, налаган от Пекин и продължиха като искания за оставка на градската управа.

В понеделник протестите се ожесточиха, като демонстранти превзеха парламента и надраскаха с черен спрей герба на Хонконг след връщането му на Китай. А полицията арестува поне 12 души за вълненията на 1 юли и нарече протестите "нелегални и използващи насилие".

Китай не иска да говори за Хонконг със САЩ на следващата среща на Г-20

Китайското външно министерство заяви, че няма да допусне дискусия за Хонконг на срещата на Г-20 тази седмица, предаде БГНЕС. Американск...

Защо се стигна до протестите - припомнете си в този материал!

Междувременно, българският президент Румен Радев се срещна с китайския си колега Си Дзинпин, като на срещата не стана дума нито за Хонконг, нито за насилствената политика на Китай срещу малцинства като уйгурите. В специална декларация беше заявено, че България и Китай единодушно изразяват взаимно уважение към избрания път за развитие, суверенитета, териториалната цялост и фундаменталните интереси на другата страна. Българската страна потвърждава, че неотклонно се придържа към принципа за "един Китай", който засяга статута на Тайван, който е автономен, но Пекин го счита за част от Китай безусловно. Беше подписан и меморандум за разбирателство за съвместно реализиране на инициативата "Един пояс, един път" - т.нар. Път на коприната.

Радев участва и в полагането на венец на мемориала на народните герои на площада "Тянанмън" - там, където преди 30 години загинаха стотици студенти заради съпротивата си срещу комунистическия режим в страната. И до днес не е ясен точният брой на жертвите, а Китай упорито заличава всякакъв спомен за трагедията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com