Протестиращи нахлуха в парламента на Хонконг и развяха британско знаме (ВИДЕО)

2091
Протестиращи нахлуха в парламента на Хонконг и развяха британско знаме (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Демонстранти срещу правителството на Хонконг нахлуха в сградата на местния парламент - Законодателния съвет, в полуавтономната територия и развяха знамето от епохата на британския колониализъм.

Флагът с британските цветове беше развят от трибуната на местния парламент. Акцията бе проведена късно снощи - в деня, в който се чества годишнината от връщането на Хонконг от Великобритания на Китай - 1 юли 1997 година, предаде Франс прес.

Нови блокади в Хонконг и бой с полицията (ВИДЕО)

Полицията в Хонконг използва лютив спрей и палки срещу протестиращи срещу правителството, които блокираха магистрали рано тази сутрин п...

По-късно полицията си върна контрола върху сградата, след като използва сълзотворен газ, за да принуди демонстрантите да напуснат.

Преди това властите отправиха ултиматум, който протестиращите не изпълниха. Законодателният съвет издаде разпореждане протестиращите да напуснат незабавно, но не уточни какво ще се случи, ако не го направят.

Междувременно Европейският съюз призова за избягване на насилието и за започване на диалог в Хонконг след щурмуването на парламента от протестиращите.

"Действията на малка група хора не са показателни за преобладаващата част от демонстрантите, които бяха мирни", заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Какво се случи

Китай не иска да говори за Хонконг със САЩ на следващата среща на Г-20

Китайското външно министерство заяви, че няма да допусне дискусия за Хонконг на срещата на Г-20 тази седмица, предаде БГНЕС. Американск...

Десетки протестиращи нахлуха в сградата като счупиха блиндирани стъкла след обсада от няколко часа.

Зданието беше щурмувано от маскирани протестиращи с каски. Групичка, съставена главно от студенти, използва метална количка, пръти и части от скеле, за да разбие укрепените стъклени врати, който накрая поддадоха.

Демонстрантите скандираха лозунги, изписаха графити, унищожиха снимки на известни политици и седнаха на банките на законодателите в израз на предизвикателство към Китай заради излязло от контрол негодувание от законопроект за екстрадицията, предаде Ройтерс.

Някои носеха пътни знаци, други бяха нагънали метални листове и бяха взели части от скеле, а около сградата в центъра на финансовия квартал се бяха стекли хиляди хора.

Правителството призова за незабавен край на насилието и каза, че е спряло всякаква работа по законопроекта за екстрадиция, който автоматично ще бъде отменен през юли догодина. То осъди "крайното насилие", използвано от протестиращите, за да влязат в сградата на парламента, предаде АФП.

Нов мащабен протест пред парламента в Хонконг

Хиляди облечени в черно протестиращи блокираха магистралата пред парламента на Хонконг, като настояха за оставката на пропекинския упра...

Някои демонстранти отстраниха железни решетки, които обезопасяваха части от сградата на парламента.

На транспаранти, поставени на надлези в района на протеста, се четеше "Освободете Хонконг".

Демонстранти, омотани във фолио, за да предпазят кожата си от сълзотворен газ, още веднъж парализираха части от азиатския финансов център и окупираха пътища, които преди това бяха блокирали с метални бариери.

Подкрепяната от Пекин ръководителка на регионалната власт Кари Лам отказва да подаде оставка в тази безпрецедентна реакция срещу правителството. Това е най-голямото народно предизвикателство за китайския президент Си Цзинпин от идването му на власт през 2012 г.

"Липсата на чуваемост, която наблюдавам у правителството този път, въпреки протестите, е наистина тревожна. Пълното незачитане на волята на хората е това, което ме тревожи", каза британски адвокат, който работи в Хонконг от 30 години. - "Ако този законопроект не бъде изоставен, няма да имам друг избор, освен да напусна Хонконг".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com