Два взрива убиха десетки в навечерието на изборите в Пакистан

1145
Два взрива убиха десетки в навечерието на изборите в Пакистан
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-малко 28 души бяха убити в сряда от две отделни бомбени експлозии пред офисите на кандидатите за избори в Югозападен Пакистан в навечерието на национален вот, който е помрачен от насилие и обвинения в фалшифициране преди гласуване, предаде БГНЕС.

Още: Най-малко 10 убити полицаи при нападение в Пакистан

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за случилото се

Над половин милион служители по сигурността бяха разположени преди изборите в четвъртък, като властите раздадоха бюлетини в повече от 90 000 избирателни секции. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност и за двата бомбени атентата, довели до гласуването, което вече беше помрачено от множество инциденти със сигурността, включително най-малко двама застреляни кандидати и десетки други, набелязани при атаки в цялата страна.

„Целта на днешните взривове беше да се саботират изборите“, каза Ян Ачакзай, служебен министър на информацията за провинция Белуджистан, където станаха експлозиите. „Въпреки днешните взривове, изборите ще се състоят. Хората от Белуджистан ще излязат без никакъв страх“.

Целтa - да се саботират изборите

Първата експлозия на самоделно взривно устройство уби 16 души близо до офиса на независим кандидат в област Пишин, на около 50 километра от град Куета и на 100 километра от границата с Афганистан. Втори взрив уби 12 души близо до избирателната служба на кандидат от ислямистката партия Jamiat Ulema-e-Islam-F (JUI-F) в град Кила Сайфула. „Инцидентът е станал на главния пазар в града, където е била насочена избирателната кампания на JUI-F“, каза високопоставен полицейски служител пред АФП.

Ачакзай каза, че общо 34 души са били ранени при двете атаки. В изявление за приложението за съобщения Telegram, ИД каза, че при атентата срещу Пишин нейните бойци са „взривили мотоциклет“, оборудван с експлозиви „на предизборно събрание“ там.

Насилието предизвика осъждане от ООН, където генералният секретар Антонио Гутериш изрази отвращение, според неговата служба. „Остро осъждаме ужасяващите атаки и бомбените експлозии, които убиха много, много хора и раниха много повече ден преди изборите“, каза говорителят Стефан Дюжарик. „Генералният секретар иска да подчертае правото на пакистанците да участват в избори, които са свободни от страх, от сплашване и от насилие“.

Миналия юли 44 души бяха убити от атентатор самоубиец на политическа среща на JUI-F в северозападен Пакистан. Богатата на ресурси провинция Белуджистан, която е най-малко населената в Пакистан, е дом на няколко войнствени групи, борещи се за по-голям дял от богатството му, и също така е била цел на атаки от ИД в миналото.

Увеличаване на атаките

Изборите в Пакистан бяха опетнени от обвинения в фалшифициране преди изборите след репресии срещу партията на затворения бивш премиер Имран Хан, който спечели изборите през 2018 г., но беше изгонен от власт чрез вот на недоверие в парламента четири години по-късно.

Кампанията официално приключи във вторник вечерта и гласуването трябваше да започне в 8:00 сутринта в четвъртък и да приключи в 17:00 часа. Около 128 милиона от 240-милионното население на Пакистан имат право на глас. Близо 18 000 кандидати се борят за места в националните и в четирите провинциални събрания, като 266 места се оспорват пряко в първите (допълнително 70 места са запазени за жени и малцинства) и 749 места в регионалните парламенти.

„Трябва да наложим мерки за сигурност на всяко ниво“, каза шефът на полицията на провинция Синд Рафат Мухтар на брифинг в пристанищния град Карачи.

Пакистанският институт за изследване на конфликтите и сигурността, базиран в Исламабад мозъчен тръст, заяви, че е имало "зашеметяващо" нарастване на екстремистките атаки през последната година със средно 54 на месец - най-много от 2015 г., когато армията започна репресии срещу въоръжени групи. Който и да спечели, поема дълбоко разделена страна, с разбита икономика, казват наблюдателите. Инфлацията галопира до близо 30 процента, рупията е в свободно падане от три години, а дефицитът на платежния баланс замрази вноса, което сериозно възпрепятства индустриалния растеж. Социолозите казаха, че изборите са оставили населението в най-тежко "обезсърчено" състояние от години. „Политическата атмосфера преди първите общи избори в Пакистан от 2018 г. насам е също толкова мрачна, колкото и икономическата“, каза социологическата агенция Gallup.

Още: Втора присъда в рамките на два дни за бившия пакистански премиер Имран Хан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия