Експерти: В България ще е спокойно, но трябва да удвоим охраната на границата

2181
Експерти: В България ще е спокойно, но трябва да удвоим охраната на границата
Снимка: Getty Images/Guliver

От гледна точка на това официалната власт да си върне управлението сме към края, но последиците дълго време ще кънтят. Това заяви бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров в коментар за опита за преврат в Турция. На наша територия не бихме могли да очакваме каквато и да е била ескалация, каза убедено той.

Рано е да се говори за предсрочни президентски избори в Турция. Факт е, че Ердоган ще излезе двойно по-силен след този опит за преврат и ще използва двойно повече репресия, сигурен е Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания. Той прогнозира, че във външно отношение обаче Ердоган ще смекчи много тона – и с ЕС, и със САЩ, и с Израел, и с Русия. Ердоган ще опита да играе по-сериозна роля в борбата срещу ислямския тероризъм, добави Абуаси пред Нова телевизия.

Славчо Велков: Ердоган се спаси заради турския народ, но го постави в огромна опасност

Реджеп Ердоган направи един изключително полезен и смел за себе си ход, но не и за народа си, защото го изправи пред дулата на танковет...

Абуаси предположи, че при допълнителна ескалация на нещата в Турция може да има засилване на потока от бежанци към България – и то не само сирийски бежанци, а и турски граждани. Малцинствата не са доволни от политиката на Ердоган, терористите и те не са доволни, заяви директорът на Центъра за близкоизточни изследвания. Според него охраната на границата ни трябва да се удвои.

МВнР: ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ Е ЗАТВОРЕНА

За мен този опит за преврат си остава загадка, коментира главният редактор на в. „Заман България” Мехмед Юмер. Припомняме, че през пролетта вестникът беше поставен под контрола на Ердоган. Ердоган владее изкуството да впечатлява тълпите, но Гюлен владее изкуството да внушава на хората, че само с образование и демокрация Турция ще просперира, направи съпоставка между двамата Юмер. Според него Турция е затънала в корупция и това оказва голямо влияние. От парка „Гези” насам Ердоган няма кауза, която да предложи на турците, смята Юмер, според когото турският президент прави 180 градусови завои. Единственият изход за Ердоган е хаосът и да предлага изграждане на друга, нова Турция, подчерта Юмер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com