Ердоган чака Байдън да стане президент, за да обсъди с него разногласията за Сирия

1976
Ердоган чака Байдън да стане президент, за да обсъди с него разногласията за Сирия
Снимка: Getty Images

Ердоган заяви, че след встъпването на Байдън в длъжност възнамерява да обсъди с него разногласията на Турция и САЩ по Сирия и покупката на оръжие.

"Не са ли Турция и САЩ членове на НАТО, не са ли съюзници? И те самите го признаха. Но сегашната позиция на САЩ по въпроса за нашите покупки на оръжие не намираме за правилна. В северната част на Сирия, на изток от Ефрат, също. Нека Байдън встъпи в длъжност, тогава ние ще се опознаем по-добре, ще седнем и ще поговорим“, каза Ердоган пред репортери.

По-рано Турция нееднократно е обвинявала САЩ в подкрепа на забранената в републиката Кюрдска работническа партия и свързаните с нея сирийски кюрдски сили за самоотбрана.

Камарата на представителите на САЩ във вторник прие законопроект за отбраната, който проправя пътя за налагане на санкции срещу Турция заради закупуването от страната на ракетни системи С-400 от Русия, припомня БГНЕС.

Законопроектът за отбрана за 740 милиарда долара получи 335 гласа „за“ и 78 „против“, преминавайки с мнозинство от две трети.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако Сенатът също одобри законопроекта, той ще наложи вето. За да блокира правото на вето на Тръмп, Сенатът също трябва да постигне мнозинство от две трети. Очаква се Сенатът да гласува законопроекта до края на седмицата.

Законопроектът налага въвеждане на санкции в рамките на 30 дни от приемането му. Той призовава за санкции срещу „всеки човек, който съзнателно е участвал в придобиването на системата за противовъздушна отбрана С-400“ от Турция.

Турция стартира тестове на системата за противовъздушна отбрана С-400

Турските медии разпространиха видеозапис на изстрелване на ракета в черноморския район Синоп, където се тества зенитно-ракетната систем...

Президентът може да отмени санкциите след една година.

Връзките между съюзниците в НАТО Турция и САЩ бяха тествани миналата година заради придобиването от Анкара на усъвършенстваната руска система за противовъздушна отбрана С-400, което накара Вашингтон да премахне Турция от своята реактивна програма F-35 Lightning II. САЩ твърдят, че системата може да се използва от Русия за тайно получаване на класифицирани подробности за самолетите Lockheed Martin F-35 и е несъвместима със системите на НАТО. Турция обаче настоява, че С-400 няма да бъде интегрирана в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за алианса.

През октомври Р. Кларк Купър, топ служител на Държавния департамент, отговарящ за продажбите на оръжие, заяви, че Турция е увеличила риска от санкции, след като е тествала своята система С-400. Той каза, че САЩ са определили като червена линия за Турция активирането на С-400. Купър заяви, че дори след теста се надява, че Турция ще се откаже от експлоатацията на системата. "Приберете я, изведете я от експлоатация, просто не я интегрирайте и не я правете работеща", каза той.

Анкара многократно подчертава, че това е свързано с отказа на САЩ за продажба на "Пейтриът", което я е накарало да търси други продавачи, добавяйки, че Русия е предложила по-добра сделка, която включва трансфер на технологии. Турция дори предложи да се създаде комисия за изясняване на всякакви технически въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com