X
 
 

Ердоган: Договорът с Либия е суверенно право на Турция

1174 1
Ердоган: Договорът с Либия е суверенно право на Турция
Снимка: Getty images/Guliver
Турция няма намерение да обсъжда с никого въпроси, които са нейно суверенно право. Това заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган по повод подписания с Либия меморандум за взаимно разбирателство относно морските зони, предаде РИА Новости.

В края на ноември Турция и Либия подписаха меморандум за сътрудничество във военната област и за взаимно разбирателство относно морските зони. Двата документа предизвикаха сериозни дипломатически спорове. Министрите на външните работи на Египет и Гърция ги определиха като „незаконни”.

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че ще настоява по време на срещата на върха на НАТО в Лондон да бъде изразено неодобрение и Турция да бъде осъдена за своето „провокационно поведение”.

Ердоган няма да изтегли корабите си от Източното Средиземноморие

Турция няма да изтегли корабите си от Източното Средиземноморие, заяви президентът Реджеп Ердоган, съобщи изданието Greek Reporter. Ста...

Министърът на външните работи Никос Дендиас каза, че ако посланикът на Либия не представи до петък текста на меморандума, ще бъде обявен за нежелан (persona non grata) и ще бъде принуден да напусне Гърция.

„Ние подписахме с Либия договор в съответствие с международното право. Това е наше суверенно право и няма да дискутираме този въпрос с никого”, категоричен беше Ердоган преди да отпътува за Лондон за срещата на НАТО. Той подчерта, че Гърция може да предприема каквито сметне за необходимо действия, но „Турция също има право да постъпи, както реши”.

Говорителят на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксой заяви, че меморандумът е базиран на принципите на международното право, а островите не могат да създават зона на морска юрисдикция извън пределите на териториалните води, отбелязва още БГНЕС.

Посредством това споразумение Турция и Либия категорично заявяват намерението си да не допуснат урегулирането на проблема в Източното Средиземноморие на принципа на „свършения факт”, подчерта още Аксой.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Турция и Либия подписаха меморандум за сътрудничество във военната област и за взаимно разбирателство относно морските зони, както е било по времето на Османската империя, когато Либия е била част от нея.