Ердоган иска да строи втори Босфор - експерти са против

4417
Ердоган иска да строи втори Босфор - експерти са против
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е известен със страстта си към големи строителни проекти. Новото летище в Истанбул, най-голямата джамия в Турция, тунелът, който беше положен под Босфора - всички тези структури в най-кратки срокове бяха издигнати практически от нулата.

Новият проект, чийто старт на строителството бе в събота, беше обявен от турския президент Реджеп Тайип Ердоган за канал, принадлежащ към съвсем друга категория. Турските власти планират, нито повече, нито по-малко, да създадат втори Босфор, или по-скоро резервно копие на този пролив, информира БГНЕС. Изграден изкуствено в западните покрайнини на Истанбул, 45-километров канал ще минава успоредно на Босфора и ще свързва Черно и Мраморно море. Целта е да се разтовари Босфорският проток, където корабоплаването става все по-интензивно от година на година. Турските служители посочват свързаните с това рискове от инциденти - и след инцидента през март тази година, когато корабът-контейнеровоз Ever Given блокира Суецкия канал и опасността от повторение на подобен сценарий на Босфора.

Смъртта на "болния човек" край Босфора

За Турция не настъпи велик ден. Демократично, под строй, при висока избирателна активност - "болният човек край Босфора" беше екзекутир...

Изграждането на канала трябва да започне скоро. През март 2020 г. стартира първата фаза на проекта - сред инвеститорите имаше много кандидати от Близкия и Близкия изток. Но кметът на Истанбул Екрем Имамоглу и по-голямата част от интелектуалния елит и градското население критикуват строителните планове. Основният аргумент срещу новия канал е вредата за околната среда. Въпреки че турското министерство на околната среда в края на 2019 г. даде положителна експертна оценка на проекта, независими учени прогнозират ужасните последици от изграждането на канала.

Противниците на проекта смятат, че изграждането на истанбулския канал ще унищожи екосистемата в европейската част на Босфора с много видове растения и животни. Птиците използват тази зона за зимуване и размножаване. Изграждането на канала ще доведе до факта, че много от тях ще бъдат заплашени от изчезване. В северната част на града за проекта ще бъдат изсечени около 200 хиляди дървета. 136 квадратни километра земеделска земя и 13 квадратни километра пасища ще бъдат унищожени.

Експерти смятат, че ще бъде застрашена и екосистемата на Мраморно море, където, ако бъде изграден нов канал, ще навлезе по-солена и по-малко богата на кислород вода от Черно море. Сега това се случва в много малки обеми поради системата от разнопосочни течения в Босфора. След появата на Канал Истанбул експертите виждат голяма вероятност Черно море да започне да става по-плитко, а Мраморно море да започне да умира.

Изследователят на горите Доганай Толунай от университета в Истанбул казва в интервю за „Дойче Веле“, че партньорската проверка на правителството е недостатъчна, тъй като не са проучени всички аспекти на изграждането на канала. "Има недостатъци в поне десет точки. Въздействието върху флората, фауната, въздуха, бреговата линия не е напълно проучено", казва Толунай.

Ердоган официално откри третия мост над Босфора

Турският президент Реджеп Ердоган откри тържествено третия мост над Босфора, който ще свързва Азия и Европа в Истанбул. Мостът „...

Никакви контрааргументи обаче не са успели да спрат мегапроекта досега. В действителност, в рамките на него, освен самия канал, се предвижда и изграждане на нови жилищни райони. По правителството ще бъдат построени жилища за 1,2 милиона души, според правителствен доклад. За тези цели строителните фирми ще получат площ от 83 квадратни километра. Като цяло, според Гюни, проектът в Истанбул ще донесе огромни печалби на инвеститорите. "По време на изграждането на канала печалбите могат да достигнат 800 милиарда долара, казва експертът. Но само елитите ще се възползват от това. Обикновените хора ще бъдат изгонени от тази територия. Животните също ще загубят местообитанията си."

Друг момент, предизвикващ дискусия около изграждането на Истанбулския канал, са високите разходи за турската хазна. Официално става въпрос за 11,5 милиарда долара. Но експертите говорят за много по-високи разходи. Този проект ще бъде финансиран от данъкоплатци, което е критикувано от опозицията, включително кмета на Истанбул. "Ще се борим срещу канала в Истанбул", каза Имамоглу, който възнамерява да информира всеки ден населението за проекта за изграждане на канала. Досега това не е помогнало за спиране изпълнението на проекта. Освен това, кметът на града нареди да се изложат плакати със слоган „Или канал, или Истанбул“, показващи рисковете от проекта, поради което централните власти на Турция започнаха разследване срещу него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com