Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган иска помощ от папа Франциск заради Израел и Палестина

17 май 2021, 13:15 часа • 1921 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова папа Франциск да съдейства на света да приеме санкции срещу Израел заради "клането" на палестинците в Ивицата Газа.

Телефонният разговор между Ердоган и понтифът е в резултат на яростен дипломатически натиск от страна на Турция да помогне за прекратяване на кръвопролитията, отнели живота на 197 палестинци и 10 души в Израел от 10 май.

Ердоган каза на папа Франциск, че "палестинците ще продължат да бъдат подлагани на клане, ако международната общност не накаже Израел със санкции", обяви Турското президентство, цитирано от AFP.

Посланията на папата са от „голямо значение за мобилизиране на християнския свят и международната общност“, се добавя в турското изявление.

В неделя папата посочи, че загубата на невинни животи в резултат на насилието е "ужасна и неприемлива", като предупреди, че конфликтът рискува "да се изроди в спирала от смърт и разрушения".

Ердоган, който гласовито отстоява палестинската кауза по време на 18-годишното си управление, нееднократно се обявява срещу действията на Израел, обвинявайки го в "тероризъм" миналата седмица. Днес той каза на папата, че "цялото човечество трябва да бъде обединено срещу" Израел.

"Клането, причинено от Израел, застрашава регионалната сигурност", добави Ердоган.

Турският натиск за санкции срещу Израел включва и телефонен разговор днес между външния министър Мевлют Чавушоглу и британския му колега Доминик Рааб. Чавушоглу заяви пред Рааб, че е "от съществено значение международната общност да прояви по-силна реакция" на агресията на Израел, отбелязва още агенция БГНЕС.

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес