Интензивни бомбардировки в Ивицата Газа, ООН е неспособна да спре насилието (ВИДЕО)

3877
Интензивни бомбардировки в Ивицата Газа, ООН е неспособна да спре насилието (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израелски военни самолети бомбардираха ивицата Газа през нощта срещу понеделник, съобщиха пред АФП свидетели в палестинския анклав, откъдето въоръжени групи изстреляха преди това ракети по еврейската държава.

"Изтребителите на Израел нанасят удари по терористични цели в ивицата Газа", заяви израелската армия в изявление в първите часове след атаката, предаде БГНЕС.

Десетки ракети се разбиха в различни части на гъсто населената крайбрежна територия, съобщиха журналисти АФП.

Израелската армия обяви и, че е сринала домовете както на лидера на "Хамас" Яхя Синвар, така и на брат му Мохамад Синвар, когото тя определи като отговарящ за логистиката и човешките ресурси за движението.

Представители на палестинците в Ивицата Газа заявиха, че 42 души, включително 16 жени и 10 деца, са загинали при последните израелски въздушни удари. 10 души, включително 2 деца, са били убити при ракетни атаки срещу Израел от понеделник, заявиха властите в Израел, които преброиха 2900 изстреляни ракети срещу страната за последната седмица, 1150 от които са прихванати. Вчера следобед "Хамас" извърши нов ракетен обстрел срещу Южен Израел.

Общият брой на загиналите в Газа сега възлиза на 192 души, включително 58 деца и 33 жени, има 1230 ранени, според контролираното от "Хамас" здравно министерство на Палестина. Израел казва, че десетки бойци на групировката са сред загиналите.

Израелската армия заяви, че ударите ѝ са насочени към лидери на "Хамас" и инфраструктура, свързана с групировката, същото каза и Нетаняху, който обясни в изявление във Фейсбук как обект на "Хамас" първо бил опразнен, преди да бъде срутен. Не така обаче стана с медийни офиси, специално на "Ал Джазира" и Асошиейтид Прес, които бяха бомбардирани без на журналистите да се даде шанс да си изнесат оборудването, макар че собственикът на сградата молеше по телефона израелската армия да позволи спасяване на оборудването. Последваха обвинения, че Израел нарочно удря по медии, за да не даде възможност за реално отразяване на случващото се в Газа и страданията на хората там.

Израелската армия заяви, че сградата се използва от "Хамас" за военни цели, по-специално там са разположени офисите на разузнавателните служби на движението. Преди това сградите Ал-Джаухар и Ал-Шурук в ивицата Газа, в които се помещаваха и медийни офиси, бяха унищожени.

Международна неправителствена организация "Репортери без граници" (RSF) обвини Израел във военни престъпления заради атаки към медии в ивицата Газа, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на организацията. RSF поиска от прокурора на Международния наказателен съд Фата Бенсуда да класифицира израелските въздушни удари срещу медийни цели като част от разследване на престъпления на Западния бряг и ивицата Газа. Отбелязва се, че по време на ракетните удари през последната седмица са унищожени офисите на 23 медии.

"Насочената атака срещу медиите е военно престъпление. Чрез умишлено унищожаване на медийни съоръжения израелските отбранителни сили не само нанасят неприемливи щети на разпространението на новини, но и в по-широк смисъл възпрепятстват отразяването на конфликта, който пряко засяга цивилните. Определете дали тези въздушни удари са военни престъпления", заяви в обръщение към Бенсуда генералният секретар на организацията Кристоф Делоар.

"Никога не съм бил свидетел на въздушни удари с такава интензивност, експлозии има навсякъде в Газа, има трудности при комуникацията с длъжностни лица, за да се установи къде са ударите", каза Рушди Абуалуф, кореспондент на BBC в Газа.

"Сградата, в която живея в западната част на града се разклати като при земетресение", написа той в Tуитър. "Цари истерично състояние на хаос, деца и жени пищят в сградата, обитавана от над 200 души", добави Абуалуф.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) заяви, че е получила молби от над 38 000 палестинци, бягащи от граничните райони в ивицата Газа в търсене на убежище.

"Унищожаването в ивицата Газа е безпрецедентно, UNRWA разработи план за откриване на 50 заслона (училища - бел. ред.) в Ивицата Газа, ако ескалацията продължи", каза Аднан Абу Хасна, говорител на организацията в палестинския анклав.

Палестинският обществен активист Манар Заанин заяви пред РИА Новости, че жителите на населените места в ивицата Газа, съседни на Израел, масово напускат домовете си и навлизат дълбоко в анклава, страхувайки се от начало на сухопътна операция от израелската армия.

Нови сблъсъци и жертви в Израел

Най-малко трима палестинци са убити, а 580 са били ранени при сблъсъци между палестинци и служители на израелските правоохранителни орг...

Палестино-американският модел Бела Хадид беше сред хилядите демонстранти, събрали се в Ню Йорк в знак на солидарност с Палестина и срещу израелските атаки. Протестиращите се събраха в квартал "Бей Бридж" в Бруклин - един от петте района на Ню Йорк.

"Начинът, по който се чувства сърцето ми ... Да бъда около толкова много красиви, умни, уважаващи, любвеобилни, мили и щедри палестинци на едно място ... усещането е за цяло! Ние сме рядка порода !!", написа Хадид в Инстаграм. "Палестина трябва да е свободна !!!", написа топ моделът под публикацията, включваща нейни снимки и видеоклипове сред протестиращите.

И вчера имаше протести по целия свят в подкрепа на палестинците, които са подложени на израелски въздушни удари вече пълна седмица.

Позиции

Протести в подкрепа на Палестина и бой с полицията в Париж (ВИДЕО)

Най-малко 22 000 души взеха участие в демонстрации, организирани във Франция в подкрепа на народа на Палестина, съобщава агенция "Франс...

Военната операция на Израел срещу палестинските бойци от "Хамас" в Газа ще продължи "с пълна сила", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Действаме сега, колкото е необходимо по-интензивно, за да възстановим спокойствието ... Това ще отнеме време", предупреди Нетаняху.

Всичко това се случи на фона на неспособността на Съвета за сигурност на ООН да излезе с единна позиция за кризата. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш за пореден път предупреди, че трябва да има незабавно спиране на огъня - иначе може да избухне неконтролируема хуманитарна криза. Гутериш откри срещата на Съвета за сигурност на ООН, като определи насилието като "крайно ужасяващо".

Още: Новата война между Израел и Палестина - за парче земя и за идентичност

Насилие със стотици ранени в Йерусалим, Ердоган нарече Израел "жесток терорист" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия