Ердоган: Остават съмнения за сигурността в Афганистан

1886
Ердоган: Остават съмнения за сигурността в Афганистан
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът Реджеп Тайип Ердоган приветства умерените изявления на талибаните, но подчерта, че съмнения продължават да съществуват, особено по отношение на сигурността на летището в Кабул след смъртоносната терористична атака, която уби над 200 души. Ердоган подчерта, че Анкара е готова да окаже всякаква подкрепа на Афганистан, съобщи "Сабах", цитиран от БГНЕС.

Говорейки пред журналисти при завръщането си от балканското си турне, Ердоган подчерта, че основната грижа на Турция в Афганистан е бързото възстановяване на страната. „Ние предоставяме на Афганистан всякакъв вид подкрепа, включително инфраструктура в продължение на 10 години. Талибаните обаче нанесоха сериозни щети в северната част на Афганистан “, каза президентът, посочвайки, че за да може Турция да помогне на Афганистан, трябва да се отворят врати. „Затова нашето разузнаване в момента води разговори с талибаните“, обясни той.

Ердоган: Турция не е европейски „склад“ за бежанци

Турция няма намерение да играе за Европа ролята на „склад за съхранение“ на мигранти. Анкара няма такова задължение, отгово...

Президентът каза още, че Турция може да помогне на Афганистан при провеждането на реформи, включително в областта на правата на жените. „Що се отнася до афганистанските жени, ние ги виждаме така, както виждаме жените в нашата страна и можем да предприемем стъпки, за да могат афганистанските жени да живеят със същите права. Но, както знаете, не можем да оценим условията в Афганистан по същия начин, както в Турция“, каза Ердоган и повтори, че Турция е готова да подкрепи Афганистан, ако бъде поискано.

Той спомена също, че Турция може да постигне подобно споразумение с Афганистан, каквото постигна с Либия. На 27 ноември 2019 г. международно признатото либийско правителство подписа споразумение за сътрудничество в областта на сигурността с Турция. В рамките на споразумението Турция започна да осигурява военна подготовка на либийските войници. „Не мога да кажа, че подобно споразумение с Либия е изключено. Можем да сключим подобно споразумение, стига да намерим събеседник“, каза той.

Ердоган обясни, че турското посолство, което е работило на международното летище в Кабул Хамид Карзай през последните две седмици поради съображения за сигурност се е върнало в сградата на посолството си в центъра на града и извършва своята работа там.

„Нашият настоящ план е да продължим дипломатическото си присъствие по този начин. Ние актуализираме плановете си постоянно според развитието на сигурността. Имаме готови алтернативни планове за всякакви възможности. Сигурността на нашия персонал е наш приоритет“, подчерта той.

Калин Георгиев: Оградата по границата не може да спре бежанците

България може да помогне на хората от Афганистан, които са работили в и с нашето посолство, с нашия контингент. Това заяви бившият глав...

Говорейки за последната ситуация по отношение на летището в Кабул, Ердоган каза, че Турция трябва да следи внимателно процеса. „Виждате ли, около 200 души загинаха, когато никой не очакваше. Сред загиналите има и членове на талибаните“, каза той. „Ще видим каква ще бъде позицията на талибаните относно това да бъдеш държава и да управляваш държава".

Той припомни, че талибаните настояват да поемат сигурността на летището, а Турция да поеме управлението на летището.„Как можем да ви осигурим сигурност? Как можем да обясним на света, ако отново се пролее кръв, когато поемете сигурността?", запита президентът.

От 2002 г. турските въоръжени сили (TSK) оперират в Афганистан съгласно ООН, НАТО и двустранни споразумения, за да допринесат за мира, благосъстоянието и стабилността на афганистанския народ. Турция разполага с повече от 500 войници, разположени в Афганистан като част от изоставената сега мисия на НАТО в разрушената от войната страна. Турция е в Афганистан с несравнима роля в продължение на две десетилетия и участва в консултантски усилия, реконструкция и поддръжка. Тя експлоатира летището от шест години. Анкара преговаряше както с талибаните, така и с Вашингтон за това да играе роля в защитата на летището след изтеглянето на американските войски, което е планирано да приключи скоро. Но бързото превземане на афганистанската столица от талибаните промени плановете ѝ. След като талибаните завзеха контрола над страната, Турция предложи техническа помощ и сигурност на летището. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид заяви във вторник, че групата се стреми към добри връзки с Анкара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия