Ердоган председателства първото заседание на новото правителство

415
Ердоган председателства първото заседание на новото правителство

Президентът Реджеп Ердоган лично председателства първата среща на новия турски кабинет.

Това е поредно доказателство за намерението на държавния глава да упражнява пълен контрол над правителството и да консолидира властта в страната в собствените си ръце.

Bild: Меркел не общува с турската опозиция

Германският канцлер Ангела Меркел не общува с турската опозиция. Това заяви в интервю за „Билд“ главният редактор на вест...

Срещата в президентския дворец в Анкара идва ден след като премиерът Бинали Йълдъръм определи състава на новото правителство, пише AFP.

Бившият транспортен министър Йълдъръм замени на постовете му досегашния правителствен ръководител и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ахмет Давутоглу. Давутоглу по-рано този месец обяви оттеглянето си след предполагаем разрив в отношенията му с Ердоган, който е съосновател на ПСР и повече от 10 години беше премиер на страната.

Йълдъръм заяви многократно лоялността си към Ердоган, както и намерението на новата власт да продължи курса към промяна на конституцията и въвеждане на президентска система на управление.

Сегашният основен закон позволява на държавния глава да председателства заседания на кабинета, но това право рядко беше упражнявано от предшествениците на Ердоган.

Ердоган възложи на новия премиер Бинали Йълдъръм да състави правителство

Турският президент Реджеп Ердоган възложи на новоизбрания лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йъ...

Съобщение на президентството оповести старта на първата среща на 65-тото турско правителство и включваше снимки, на които министрите са разположени на широка маса, оглавявана от Ердоган.

Президентът председателстваше няколко заседания на кабинета и по времето на Давутоглу. Според сегашните съобщения в медиите държавният глава ще упражнява това си право веднъж месечно.

Опозиционната Републиканска народна партия (РНП) моментално разкритикува хода, посочва още БГНЕС.

Ердоган заяви, че е готов на всичко. Аз казва, че ако искаш да създадеш такава система, това ще е невъзможно без кръвопролития”, заяви лидерът на РНП Кемал Киличдароглу пред частната телевизия НТВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com