Ердоган призова мюсюлманите по света да се обединят

1264
Ердоган призова мюсюлманите по света да се обединят

Турският президент Реджеп Ердоган обобщи в резултатите от двудневната среща на лидерите на страните от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС).

На двудневната среща на ОИС участие взеха както кралят на сунитската Саудитска Арабия Салман, така и президентът на шиитската ислямска република Иран Хасан Рухани, чиито позиции са на двата противоположни полюса в редица конфликти, в това число и тези в Сирия и Йемен.

Късно в четвъртък по време на официална вечеря в президентския дворец „Долмабахче“ на Босфора, турският президент повтори своя призив за сближаване на 1,7-те милиарда мюсюлмани по света, предаде БГНЕС.

„По време на тази среща нашето най-голямо очакване е ислямските държави в света да изпратят послание за единство и обединение на всички мюсюлмани“, заяви държавният глава под купола на церемониалната дворцова зала "Муяде салон". „Нашата цел е да дадем надежда на цялото мюсюлманско семейство за бъдещето. С божията воля, с тази среща ще започне нова ера за всички нас“, допълни още той, затвърждавайки мнението на някои анализатори, че за Турция срещата е шанс да увеличи престижа си сред останалите ислямски държави.

Двудневните разговори бяха белязани от знаци за създаването на нов силен алианс между сунитските Турция и Саудитска Арабия, чиито външни министри вчера подписаха меморандум за създаването на съвет за двустранно сътрудничество. Както Анкара, така и Рияд подкрепят бунтовниците, сражаващи се срещу президента Башар Асад в Сирия. Това ги поставя в конфликта срещу Русия и Иран, които от своя страна оказват подкрепа на властите в Дамаск и са единствените по-големи съюзници на Асад.

Според анализатори Турция трябва да бъде много внимателна по отношение на съюза си със Саудитска Арабия, за да може той да не бъде възприет като религиозно обединение от шиитски Иран. Възприеман като знак за желанието на Анкара да поддържа деликатния баланс, Рухани ще проведе двустранна визита в Турция веднага след срещата на ОИС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия