Ердоган: Ще бъдем поне 10 км дълбоко в Сирия

2078
Ердоган: Ще бъдем поне 10 км дълбоко в Сирия
Снимка: Getty images/Guliver

Турция вече е създала мирен коридор на 10 километра дълбоко в Сирия от Тал Абяд до Джараблус, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в интервю на живо пред телевизионния оператор TRT. Той призова САЩ да екстрадират свързан с ПКК терорист, който е в списъка за издирване на Интерпол, информира Daily Sabah, цитиран от БГНЕС.

Президентът Ердоган каза, че Турция ще създаде наблюдателен пункт близо до Манбидж в Североизточна Сирия. Говорейки за САЩ, “провалили се в обещанията си по отношение на Манбидж“, Ердоган каза, че Вашингтон е съобщил на Анкара, че ще напуснат района в рамките на 90 дни, но е минала година и половина от тяхното обещание и YPG не са напуснали.

"На кого принадлежи Манбидж? На терористите? Манбидж е от 85% до 90% с доминирана от арабите зона", каза Ердоган и добави, че цивилните са били принудени да напуснат домовете си, след като терористите, свързани с ПКК, са окупирали района. Президентът подчерта още веднъж, че Турция има за цел да създаде сигурност в района, за да улесни завръщането на цивилните в техните домове.

Американски бомбардировачи са прелетели близо до Сочи по време на срещата Путин-Ердоган

За първи път в съвременната история американски стратегически бомбардировачи са преминали в близост до крайбрежието на Крим. Те са се п...

"Няма забрана за турско присъствие в Сирия. Ще бъдем поне 10 километра дълбоко в Сирия, което ще улесни нашата намеса срещу евентуални терористични действия на ПКК", каза той.

Президентът обясни дилемата по отношение на град Айн ал-Араб, наричан също Кобани, като отбеляза, че САЩ казват на Турция да избягва зоната, докато Русия казва на Турция да влезе.

"Ще вземем решение според развитието на нещата", каза президентът.

Ердоган подчерта, че някои страни от НАТО въоръжават терористичната група ПKK и че Германия, Франция и САЩ са се срещали с лидерите на кюрдската терористична организация.

Президентът каза още, че турска делегация ще посети САЩ на 13 ноември, за да обсъди последните събития в Северна Сирия, вече отменените санкции на САЩ срещу Турция и двустранните връзки.

Сделката на Турция и Русия за Сирия - какво договориха Путин и Ердоган?

Турция и Русия се споразумяха за това, което нарекоха "историческа сделка", целяща да държи кюрдските сили далеч от границата на Сирия ...

Като повтори, че Турция няма проблеми с кюрдския народ, Ердоган каза: „Кюрдите са наши братя, ние нямаме проблеми с тях, ние се борим само с терористите“.

Той подчерта, че Турция все още може да атакува терористи отвъд безопасната зона, подчертавайки, че страната действа по стратегия срещу „Ислямска държава” в Сирия.

Ердоган заяви, че солидарността между Турция, Русия и Иран е предотвратила "кръвопролитие" в северозападния град Идлиб в Сирия.

Турският президент призова „цивилизования свят“ да подкрепи Турция и нейната операция.

"Турция има нужда от международна подкрепа за заселването на бежанците.", каза Ердоган и добави, че Анкара планира да изгради болници и училища в безопасна зона в Северна Сирия - една от основните цели на операцията - както и да осигури доброволното завръщане на бежанците.

Ердоган: Западът зае страната на терористите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини западните страни в "подкрепа на терористите" срещу Турция, която те критикуват за военна...

Терористичният ръководител на YPG / ПKK Ферхат Абди Сахин с кодово име Мазлум Кобани(Mazloum Kobani) е издирван от Интерпол с червена нота, а САЩ трябва да го предадат на Анкара, заяви президентът на Турция.

"САЩ дадоха най-малко 30 000 камиони с оръжие на терористичните групи в Сирия. Ние сме партньори в НАТО, защо не дадоха боеприпасите на нас?", попита турският президент.

По отношение на президента на САЩ Доналд Тръмп Ердоган каза, че Тръмп е "искрен" в техните разговори.

"Той е действал възможно най-честно до този момент при нашите лични отношения. Ще посетя САЩ сега, когато има положителна атмосфера между нашите страни", каза той.

За терористите от „Ислямска държава“ в Сирия, Ердоган каза, че Турция внимателно проследява местонахождението им и затворите в Сирия, където се държат. "Ще продължим активно наказателно преследване срещу тях", каза той.

Ердоган: Турция е в Сирия заради тези, които считат нефта за по-важен от кръвта

Турция не е хвърлила око на нито една страна, а в момента провежда антитерористична операция в Североизточна Сирия заради интереси на с...

Ердоган също се спря на отрицателната реакция на Арабската лига към операцията в Турция.

"Реакцията на Арабската лига към нашата операция за мир е странна, тъй като те изгониха Сирия от съюза. Турция активно помага на арабите в региона ", каза той.

"Арабската лига досега не успя да се справи с проблемите на ислямския свят", добави президентът.

Във вторник Турция постигна споразумение с Русия относно 10-точков план за създаване на безопасна зона без терор в Северна Сирия и те отново потвърдиха ангажимента си за политическото единство и териториалната цялост на Сирия.

Според споразумението терористите от ПКК ще се изтеглят на 30 километра от границата с Турция в рамките на 150 часа, а силите за сигурност от Турция и Русия ще провеждат съвместни патрули там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com