Ердоган: Турция ще си плати, ако е виновна за арменския геноцид

22800
Ердоган: Турция ще си плати, ако е виновна за арменския геноцид

Турция е готова да плати цената, ако бъде призната за виновна за масовите убийства на арменци по време на Първата световна война.

В интервю за турската държавна телевизия TRT президентът Реджеп Ердоган допълни, че страната ще предприеме всички необходими стъпки, ако историците докажат, че тя е отговорна за убийствата на арменци, предаде БГНЕС.

Анкара многократно е отричала твърденията за геноцид, според които близо 500 000 арменци са били убити при сражения или оставени да гладуват, след като арменските сили се съюзяват с Русия срещу Османската империя. Въпреки това миналата година Ердоган отправи безпрецедентно извинение за убийствата, но това не задоволи арменската страна, която изчислява, че загиналите са близо 1,5 млн. души и иска тяхната смърт да бъде призната за геноцид.

В интервюто за TRT Ердоган обаче заяви, че "е невъзможно да се признае подобно нещо". Той допълни също, че смъртните случаи трябва да се изчисляват от историци на базата на документи и архивни данни, а не от политици. "Ако Армения също има архиви, нека ги отвори... Тогава ще можем да поговорим като политици", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com