Ердоган: Украйна и Русия са близо до консенсус по четири от шест точки от преговорите

2994
Ердоган: Украйна и Русия са близо до консенсус по четири от шест точки от преговорите
Снимка: Getty images

Украйна и Русия са близо до консенсус по четири от шестте точки на преговорния процес. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти при завръщането си от Брюксел, където участва в извънредна среща на върха на НАТО, съобщава Анадолската Агенция. Той подчерта, че Анкара от самото начало работи усилено за прекратяване на войната в Украйна.

Ердоган отбелязва, че в рамките на тези усилия е провел разговори с много лидери, а турският външен министър Мевлют Чавушоглу се е срещал неведнъж със свои колеги от други държави.

Ердоган: Няма да наложа санкции на Русия, не мога да оставя народа си да мръзне

Турските власти няма да се присъединят към санкциите срещу Русия, тъй като не могат да позволят на своите граждани да „замръзнат ...

Ердоган припомни и срещата между руския външен министър Сергей Лавров и украинския външен министър Дмитрий Кулеба, която беше организирана в Анталия с усилията на турската страна. След тристранната среща в туристическата столица на Турция, Чавушоглу посети Москва и Лвов, отбелязва Ердоган. "Контактите продължават. Несъмнено всичко това се превърна в най-добрия пример за способността на Турция да действа като гарант и посредник", заявява Ердоган.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Връщайки се към темата за преговорния процес между Москва и Киев, Ердоган отбелязва въпросите, по които има или няма консенсус. "Смятам, че в преговорите има консенсус по четири точки. Първият въпрос е свързан с присъединяването на Украйна към НАТО. Първоначално Украйна настояваше за членство в Алианса, но по-късно украинският президент Володимир Зеленски започна да изтъква възможността за отказ. Другият въпрос е свързан с приемането на руския език за официален в Украйна. Зеленски също се съгласи с това. Руският език вече се говори на практика в цяла Украйна. В това отношение няма проблеми", отбелязва Ердоган.

Според турския лидер друг важен въпрос, който страните в конфликта обсъждат, е демилитаризацията на Украйна. "Разбира се, Украйна е държава, затова не говорим за приемане на разоръжаване от А до Я. Но и по този въпрос няма неясни аспекти. Тоест, украинската страна заяви, че може да направи определени отстъпки и по този въпрос. Четвъртата точка от преговорите е свързана с колективната сигурност. Украйна също демонстрира положителен подход по този въпрос", продължава Ердоган. Според него обаче, все още няма консенсус по въпроса за Крим и Донбас. В резултат на това Зеленски предлага провеждането на референдум за Донбас, казва Ердоган.

Ердоган: Европа да окаже подкрепа на бежанците от Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Европа да поеме отговорност и да окаже подкрепа на бежанците от Украйна. "Ние добре зна...

Що се отнася до Крим, Турция открито и ясно се противопоставя на окупацията на полуострова от самото начало – отбелязва турския президент и уточнява, че лично е изразявал позицията на Анкара по този въпрос на всяка среща с руския си колега Владимир Путин. "Но по онова време Западът нямаше толкова ясна позиция по въпроса, както е днес. Всичко, което се случва днес е, защото Западът не прие тази позиция", добавя турският президент, цитиран от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Армения се съгласи да върне 4 села на Азербайджан

Северна Корея тества две мощни ракети

Убити и ранени при бомбардировка в Ирак

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com