Ердоган внесе за одобрение в парламента кандидатурата на Швеция за членство в НАТО

986
Ердоган внесе за одобрение в парламента кандидатурата на Швеция за членство в НАТО
Снимка: Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе в понеделник в парламента за ратификация законопроект, одобряващ кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Това съобщиха от кабинета му, предаде Ройтерс. Ходът бе приветстван от Стокхолм, тъй като отваря пътя за присъединяването на страната към западния отбранителен алианс.

Ердоган зарадва съюзниците си от НАТО на срещата на върха през юли, като обеща да изпрати законодателството в парламента. Дотогава Ердоган повдигаше възражения относно предполагаемото укриване от страна на Швеция на лица, които според Турция са членове на терористични групи.

Още: Ердоган: Одобрението ни за Швеция в НАТО зависи от доставките на F-16 за Турция

След повторното отваряне на парламента обаче турски официални лица многократно са казвали, че Стокхолм трябва да предприеме по-конкретни стъпки за ограничаване на забранената от Анкара милиция на Кюрдската работническа партия, преди Турция да може да ратифицира кандидатурата й за членство. ПКК е считана за терористична организация от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.

В понеделник законопроектът за одобряване на Швеция най-накрая се придвижи напред. „Протоколът за присъединяване на Швеция към НАТО беше подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган на 23 октомври 2023 г. и беше отнесен до Великото национално събрание на Турция“, казаха от президентството в социалната медийна платформа X, без да дават повече подробности.

Още: Шведските изтребители Gripen са все по-близо до Украйна

Премиерът на Швеция Улф Кристерсон приветства този ход и каза, че Стокхолм очаква с нетърпение да стане член на НАТО. „Сега остава парламентът да се заеме с въпроса“, каза Кристерсон по X. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изрази задоволство решението, като каза, че очаква "бързо гласуване" в турския парламент и да приветства Швеция като съюзник "много скоро".

Няма обаче определен срок за ратификация. Законопроектът ще бъде включен в дневния ред на парламентарната комисия по външните работи, която ще трябва да го приеме, преди да може да бъде изпратен за ратификация в общото събрание.

Още: Ердоган преговаря с Хамас за освобождаване на заложниците

Анализатори смятат, че се очаква законопроектът да бъде приет в парламента, след като бъде внесен в общото събрание, но не е ясно кога Анкара ще насрочи гласуването. Партията на Ердоган, заедно със своите националистически и ислямистки партньори, държи 322 от 600-те места в парламента. Основната опозиционна Републиканска народна партия още преди изрази подкрепа за членството на Швеция.

„Всъщност, ако беше внесено, щеше да мине“, каза Синан Улген, бивш дипломат и директор на базирания в Истанбул Център за икономически и външнополитически изследвания. „Освен ако Ердоган не заеме отрицателна позиция, която би повлияла на гласуването на ПСР. Сега е по-скоро въпрос кога парламентът ще реши да насрочи гласуването. Може да бъде бързо или може би не“, каза Улген на X, добавяйки, че „решението зависи от 1 човек".

Още: Швеция: Никога не сме се сблъсквали с по-голяма заплаха за сигурността си

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Членството на Финландия беше подпечатано през април, в историческо разширяване на алианса, но кандидатурата на Швеция беше задържана от Турция и Унгария. Турция, която има втората по големина армия в НАТО, отдавна търси одобрение от Конгреса на САЩ за да купи изтребители F-16 и комплекти за модернизация на стойност 20 милиарда долара. По-рано Ердоган свърза кандидатурата на Швеция за НАТО с подкрепата на САЩ за неговото искане.

Още: Ердоган обеща да засили ударите по ПКК в Сирия и Ирак

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия