Ердоган възложи на новия премиер Бинали Йълдъръм да състави правителство

1127
Ердоган възложи на новия премиер Бинали Йълдъръм да състави правителство
Снимка: БНТ

Турският президент Реджеп Ердоган възложи на новоизбрания лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм да формира ново правителство.

По-рано днес на извънреден конгрес на ПСР делегатите избраха Йълдъръм за председател на партията.

Часове по-късно Ердоган му възложи мандат да състави ново правителство, след оставката на Ахмет Давутоглу, информира AFP.

По време на конгреса на ПРС новият премиер защити открито президентската система на управление.

"Преминаването към президентска система на управление, за което настоява турският президент Реджеп Ердоган, е приоритет за Турция", посочи Йълдъръм, 

Бъдещият премиер на Турция възхвалява президентската система

Преминаването към президентска система на управление, за което настоява турският президент Реджеп Ердоган, е приоритет за Турция. Това ...

"Онова, което трябва да направим на първо място, е да преминем от това фактическо положение към законово, като променим конституцията в полза на президентски политически режим", заяви той на извънредния конгрес, цитиран от БГНЕС.

"Президентът ни носи отговорност за нашия народ. Онова, което ние трябва да направим, е нова конституция и президентска система", подчерта Йълдъръм.

В речта на Йълдъръм, отбелязва още AFP, изобилстваха думи като „лоялност“ и „вярност“ към неговия ментор Ердоган, когото той нарече „архитект на озарена Турция“ и „човек от народа“ под продължителните овации на хиляди активисти на партията, пристигнали столицата Анкара.

Критиците на Ердоган, който е начело на Турция от 2002 г. най-напред като премиер, а след 2014 като президент, го обвиняват в стремеж да наложи авторитарната си власт.

Цялата му политическа дейност през последните години цели преход към система, която значително да разшири властта му, отбелязва критиката.

Какво ще договарят Меркел и Ердоган?

Коментар на Матиас фон Хайн за Deutsche Welle‎ В кулоарите на срещата на върха, която започва идущия понеделник, Меркел и Ердоган ...

Парламентарната опозиция и значителна част от избирателите, както показват анкетите, се противопоставят на неговия проект.

Според сега действащата конституция на Турция ръководител на страната е премиерът, а президентът при всичките си пълномощия е главно представителна фигура.

Ердоган се стреми да засили властта си чрез въвеждане на президентска система, която да му даде пълен контрол над страната.

1047 делегати избраха днес новия лидер, който ще поеме ръководството на партията и премиерския пост за следващите 2 години.

Партийният конгрес се проведе в Анкара в спортната зала, която побира над 10 000 души. Над 3 000 полицаи бяха мобилизирани за охраната на залата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия