Бъдещият премиер на Турция възхвалява президентската система

508
Бъдещият премиер на Турция възхвалява президентската система

Преминаването към президентска система на управление, за което настоява турският президент Реджеп Ердоган, е приоритет за Турция. Това заяви министърът на транспорта Бинали Йълдъръм, който се готви да стане премиер на страната.

Онова, което трябва да направим на първо място, е да преминем от това фактическо положение към законово, като променим конституцията в полза на президентски политически режим, заяви той на извънредния конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието, на която е единствен кандидат за премиерския пост, информира БГНЕС.

В Турция партията на Ердоган избира наследника на Давутоглу

На извънреден конгрес управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието ще избере новия си лидер, който ще стане и министър...

Президентът ни носи отговорност за нашия народ. Онова, което ние трябва да направим, е нова конституция и президентска система, подчерта Йълдъръм.

Очаква се на конгреса той да бъде избран за водач на партията и след оставка на Ахмет Давутоглу от премиерския пост, да бъде натоварен от Ердоган да състави ново правителство.

В речта на Йълдъръм, отбелязва още AFP, изобилстваха думи като „лоялност“ и „вярност“ към неговия ментор Ердоган, когото той нарече „архитект на озарена Турция“ и „човек от народа“ под продължителните овации на хиляди активисти на партията, пристигнали за конгреса в столицата.

Критиците на Ердоган, който е начело на Турция от 2002 г. най-напред като премиер, а след 2014 като президент, го обвиняват в стремеж да наложи авторитарната си власт.

Турция не пуска образованите бежанци към Европа, а изпраща "тежки случаи"

Турция не пуска висококвалифицирани сирийски бежанци в Европейския съюз /ЕС/. На закрито заседание в Брюксел редица страни членки на Е...

Цялата му политическа дейност през последните години цели преход към система, която значително да разшири властта му.

Парламентарната опозиция и значителна част от избирателите, както показват анкетите, се противопоставят на неговия проект.

Според сега действащата конституция на Турция ръководител на страната е премиерът, а президентът при всичките си пълномощия е главно представителна фигура.

Ердоган се стреми да засили властта си чрез въвеждане на президентска система, която да му даде пълен контрол над страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com