Евразийският съюз - силното оръжие на Путин?

34026
Евразийският съюз - силното оръжие на Путин?

Някои експерти оценяват Евразийската икономическа общност като фикция. Други смятат, че има нужда от такъв икономически съюз. Проектът обаче е обременен от кризата в Русия и от обтегнатите отношения между партньорите.

На 1 януари 2015 година Евразийската икономическа общност (ЕИО) започва своята дейност. За разлика от митническия съюз, който стои в началото й, ЕИО включва не три, а пет държави. Към Русия, Беларус и Казахстан ще се присъединят още Армения и Киргизстан. През май 2011 година Русия, Беларус и Казахстан се договориха да създаването на икономическия съюз. Още същата години започна и изготвянето на договора за икономическия съюз.

Докъде води страхът от безбожието

Обществата в Египет и други арабски държави са силно религиозни. В тях има и не малко атеисти. В безбожието държавните и религиозни ин...

Евразийската икономическа общност започва своята дейност в трудни времена. Русия се бори със сериозни икономически проблеми. Има и напрежение в отношенията между отделните членове на общността. Наскоро беларуският президент Александър Лукашенко и казахстанският му колега Нурсултан Назърбаев посетиха Киев, където се срещнаха с украинския президент Петро Порошенко. Порошенко минава за основния противник на Владимир Путин. Според повечето експерти, визитата в Киев не е добър сигнал за Москва и за бъдещето на икономическия съюз.

Трудно партньорство

"Ситуацията не е обнадеждаваща. В тази фаза на интеграция всъщност трябваше да има положителни резултати. Но това не е така, тъкмо напротив. В последно време забелязваме усложнения в отношенията между Русия и нейните партньори. Русия има спорове с Беларус за транзита на стоки, а с Казахстан - за доставките на електроенергия и въглища за Русия", казва в разговор с Дойче веле професор Алексей Портански от московския икиномически университет.

Според него след присъединяването на Киргизстан и Армения около 80 процента от БВП на Евразийската икономическа общност ще се падат на Русия, която ще носи основните негативи от интеграцията. "Още отсега наблюдаваме този процес с постоянните отстъпки и финансови помощи за Беларус. Неминуемо ще последват отстъпки и за Киргизстан и Армения. Всяко ново членство в съюза ще води до разходи за Москва", казва Алексей Портански.

"Фикция, както и ОНД"

По-добре порше, отколкото рубли

Сривът на рублата плаши руснаците. И особено по-заможните от тях, които трескаво търсят начини да спасят парите си от обезценяване. Хи...

"Москва се нуждае от наднационални организации, за да се чувства голяма и могъща", казва руският политолот Андрей Пьотковский. Според него, през миналите години съседите на Русия само са експлоатирали "московските имперски комплекси". Лукашенко е получил доста пари за участието си в интеграционните проекти, а Назърбаев - гаранции за неприкосновеността на казахстанските държавни граници. "Назърбаев наследи едно нестабилно държавно образувание, чиято северна част е гъсто населена с руснаци", обяснява Пьонтковский. Сега Лукашенко и Назърбаев усетиха слабостите на Путин. Те наблюдават внимателно западните санкции срещу Русия и виждат колко неустойчива е руската икономика. Въпреки напреженията в отношенията ЕИО ще започне да действа, както е планирано, на 1 януари, макар и само формално. "Това ще бъде мъртво раждане, фикция, каквато беше и създаването на ОНД. Всъщност участниците в икономическия съюз не искат Москва да ги покровителства и още по-малко да ги поучава", казва политологът. Остава неясно дали ще успеят да променят това положение.

Геополитически интереси

Владимир Шахарин от московския институт на ОНД обръща внимание на факта, че Евразийската икономическа общност не бива да се оценява само по икономическите изгоди. "Ако предимствата и недостатъците за Русия в ЕИО се оценяват от чисто икономическа гледна точка, то тя ще има само загуби. Ако погледнем на нещата стратегически и геополитически, ще видим и предимствата", казва експертът в разговор с Дойче веле. Той дава за пример присъствието на руски противовъздушни бойни единици в Беларус. "В ЕИО не можем да делим икономиката от геополитиката", твърди Владимир Шахарин. Той е убеден, че Евразийската икономическа общност постепенно ще се превърне в сериозен "конкурент на бедния на енергийни ресурси Запад".

Алексей Портански смята, че ЕИО не може бързо да се превърне в наистина конкурентоспособен икономически блок. Според него успехът й ще зависи на първо място от това, колко бързо Русия ще преодолее сегашната криза. И колкото по-дълго геополитическите интереси стоят над икономическите, толкова по-дълго ще продължи и изграждането на съюза. "Днес превес имат геополитическите компоненти. А интеграцията трябва да се осъществи на първо място в сферата на търговията и икономиката", заключава Алексей Портански.

Източник: Дойче веле

Бизнесът с оръжията

Оборотът на западните оръжейни фирми напоследък спада, затова пък руснаците се радват на увеличен брой поръчки. Тези и други изводи се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com