"Фейсбук" спечели съдебен спор в Китай

1942
"Фейсбук" спечели съдебен спор в Китай
Снимка: Getty Images / Guliver

Американската социална мрежа „Фейсбук“ спечели дело за търговска марка в Китай срещу местна компания, седмици след като същият съд отсъди срещу технологичния гигант „Епъл“ по подобно дело относно марката „Айфон“.

Отговарящите за запазените търговски права и марки власти в Китай през 2014 г. са приели молбата на производител на напитки за регистриране на марката "face book" за продукти като напитки и картофен чипс. „Фейсбук“ завежда дело и съдът нарежда на властите да отменят решението си и да преразгледат въпроса. Китайската фирма обжалва, но Върховният народен съд в Пекин потвърждава първоначалното решение. Съдът обявява, че компанията от южната провинция Гуандун „Зоншан пърл ривър“ не е трябвало да получава разрешение да регистрира тази търговска марка.

„Това определено е против съществените ценности на търговските марки и нарушава нормалния ред за регистриране на търговски марки, ако заявителят кандидатства за регистриране на голям брой добре известни търговски марки с намерение да търси ползи от тях чрез прехвърляне или презапасяване“, се казва в решението на съда.

Поради това подобни действия „трябва да бъдат спирани“, подчертава съдът.

От „Фейсбук“ все още не са коментирали случая.

С камери ще се следи за агресията в училище, ще се изключва за обиди във Facebook

От първи август, когато на практика в сила влиза новият Закон за предучилищното и училищно образование всяко училище в България трябва ...

Сайтът на социалната мрежа е блокиран в Китай заедно с цяла поредица чуждестранни уебсайтове, сред които са услугите на „Гугъл“, „Ню Йорк Таймс“, като част от цензурата на интернет от страна на Пекин, кръстено „Великата Защитна стена“.

Но главният изпълнителен директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг иска да получи по-голям достъп до Китай и през март пренебрегна обгърналия китайската столица задушаваш смог като потича на площад „Тянанмън“ без предпазна маска, превръщайки се в онлайн посмешище.

Решението на съда по делото на „Фейсбук“ дойде след като същият съд взе решение срещу технологичния гигант „Епъл“ през март по дело срещу малкия производител на кожени стоки „Синтон Тианди“, използват името „Айфон“. Говорител на американския гигант коментира, че в „Епъл“ са разочаровани от решението на съда и допълни, че са „победили в няколко други дела срещу „Синтон“.

„Епъл“ смята да отнеси случая до Върховния народен съд и ще „продължи енергично да защитава своите права върху търговски марки“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия