Франция поиска промените в Иран да бъдат наложени от самите иранци

1292
Франция поиска промените в Иран да бъдат наложени от самите иранци
Снимка: Getty Images / Guliver

Политическите промени в Иран трябва да станат в резултат на усилията на народа на тази страна, а не заради външно въздействие. Това становище бе изразено в петък от постоянния представител на Франция в ООН Франсоа Делатр.

"Промените в Иран не бива да се случват в резултат на външно влияние, те трябва да бъдат резултат на волята на иранския народ", каза той на извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН заради протестите в Ислямската република.

Иранският външен министър осмя Тръмп

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф осмя американския президент Доналд Тръмп в събота за това, което определи като „гр...

Дипломатът отбеляза също така , че настоящата ситуация в страната не представлява заплаха за международната сигурност, въпреки че последните протести предизвикват загриженост.

Припомняме, че на 28 декември в Иран във втория по брой на населението град в Иран – Междех започнаха мащабни антиправителствени протести. Скоро те обхванаха и други малки и големи градове в страната. Участниците в демонстрациите изразиха недоволство от покачването на цените и фалита на множество предприятия. В резултат на уличните сблъсъци бяха убити 45 души, включително полицаи и бойци.

Според иранските власти повече от 450 пък са арестуваните граждани за участие в бунтове, като скоро те ще бъдат изправени и пред съда.

Обещанието за възстановяване на икономиката - разбита от години на санкции и лошо администриране е централната основа на правителството на Рохани, откакто за пръв път той спечели властта през 2013 г. Благодарение на нея той спечели и втори мандат през май 2017.

Рекордни цени на петрола заради протестите в Иран

Цените на петрола достигнаха до най-високи стойности за последните 2,5 години заради продължаващите протести в Иран, отбелязва руският ...

Рохани успя да сведе инфлацията до едноцифрени числа от 40-те процента, колкото беше при Махмуд Ахмадинеджад. Но икономиката все още се бори с липсата на инвестиции, като безработицата официално е 12%, а според специалисти реално е много по-висока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com