„Фукушима” – непрекъснато течаща опасност

37045
„Фукушима” – непрекъснато течаща опасност
Снимка: Getty Images

Докато светът се е фокусирал върху Украйна, една доста по-голяма заплаха за него ежедневно изтича във водите на Тихия океан. Течовете на радиоактивни води от АЕЦ „Фукушима” са непрекъснати и поне за момента няма изгледи да бъдат спрени. Последиците от земетресението, цунамито и последвалите аварии в японската централа през 2011 са изключително опасни и продължават да бъдат неовладяни 3 години след бедствието.

„Не може да се каже колко точно радиоактивна вода е изтекла в океана. Главните течове са от подводните води и няма как да се измерят със сигурност, както и тези от пукнатините на реакторите. Със сигурност обаче официалните данни на властите са само върха на айсберга и течовете са огромни”, заяви специалистът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев, преподавател във виенския Университет за природни ресурси и приложни науки. Той коментира темата на пресконференция, организирана от „Зелените”.

Замърсената вода се отнася предимно към бреговете на Северна Америка. Там наскоро бе изследвана риба тон със съдържание на цезий, 10 пъти над нормата.  

Според експерта обвинявано за авариите може да бъде и японското високомерие. „Съществува едно затворено общество между политиците и ядрения бизнес. В продължение на години Япония високомерно твърдеше, че не е възможно в неин АЕЦ да се случи тежка авария. Подценяваше и опасността от цунами – първоначално „Фукушима” е имала защита от цунами с размер само на 3 м, после са я вдигнали на 6 м, през 2011 вече е било ясно, че трябва да се увеличи още. Цунамито, което удари през 2011, беше 14 м”, обяснява проф. Касчиев.

В момента 1/10 от територията на Япония е значително замърсена в следствие на изтичането на радиация. Основното замърсяване е в повърхностния слой на почвата, като проблемът е какво да се направи с тази почва, след като тя бъде събрана (тъй като никоя японска община не се съгласява да даде земя за изграждането на хранилище). По отношение на горите ситуацията е безнадеждна – те не могат да се почистят и единственото решение е да се изсекат.   

Здравни последици

Радиацията около Фукушима надвишава със 7,8 пъти нормата

Нивото на радиация на японската АЕЦ „Фукушима-1” към момента превишава установената от правителството на страната норма 7.8...

Децата от района на Фукушима продължават да бъдат проверявани и изследвани за болести и до днес. Само през февруари 2014 на 26 деца е поставена диагноза „рак на щитовидната жлеза”, като те са с 16 повече в сравнение с есента на 2013. На 49 деца е поставена предварителна диагноза за същото заболяване. Тъй като бумът на последиците след такъв вид авария се разгаря между 3 и 5 години след случването й, то можем да очакваме увеличение на заболелите.

Рискове

Един от най-големите рискове са разтопените маси ядрено гориво, които имат огромно съдържание на радиоактивни материали (и са много повече от тези в Чернобил). Тяхното попадане в океана би причинило екологична катастрофа. Предполага се, че те се намират под корпусния реактор, но никой не знае със сигурност, тъй като не е безопасно хора да навлизат там.

Към края на 2013 радиоактивните води на площадката на АЕЦ „Фукушима” са 450 000 т. Части от тях непрекъснато изтичат в океана. За справяне с кризата на мястото трябва да се монтира нов резервоар от 1000 т на всеки 2 дни и половина.

Вече имаше няколко сериозни изтичания на радиоактивни води в океана, като най-голямото бе през август миналата година – тогава изтекоха 300 т. „Реакцията на японските власти при тези ситуации бе израз на пълно безсилие и неумение. Трябваха им часове, за да вземат решение как да овладеят течовете”, коментира проф. Касчиев.   

Повтарят аварията във Фукушима в експериментални условия

Светът с ужас си спомня за две големи аварии в атомни централи с драстични за хората и природата последствия – тази от 1986 г. в ...

Смята се, че застиналите маси ядрено гориво ще започнат да се вадят през 2020 г. Цялостното справяне с последиците от авариите в АЕЦ „Фукушима” ще отнеме още 30-40 години.

В Япония преди авариите от 2011 г. има 54 работещи реактора, които покриват 30% от енергийните нужни на населението. След 2011 постепенно всички са спрени. Според последните социологически изследвания 70% от хората в страната са против повторното им пускане.

Финансовите загуби на Япония от авариите са стотици милиарди долари, като прогнозите са, че окончателно ще бъдат между 600 и 775 млрд. долара.

На снимката: Японски деца биват изследвани за влиянието на радиацията върху тях.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com