"Газпром" не се бои от шистовия газ

30508
"Газпром" не се бои от шистовия газ

В "Газпром" са оптимисти и не се страхуват от конкуренцията на шистовия газ, предаде БГНЕС.

"Отнасям се много скептично към конкуренцията на шистовия газ. Моето мнение се базира на знанията, които съм придобил за 30 години работа в газовия сектор", заяви Олег Кабанов, заместник-генерален директор на "Газпром добыча Уренгой".

"Запасите от шистов газ са силно преувеличени. Те нямат тази перспектива, която е характерна за залежите от традиционен газ", смята той.

"За да бъде конкурентоспособен шистовият газ и да започнем да се боим от конкуренцията му, трябва да се случи поне още едно технологично чудо, което би позволило разходите за добива му да се съкратят поне с 50%", категоричен е заместник-генералният директор на "Газпром добыча Уренгой".

През последните години усилено се заговори за т.нар. "шистова революция" в САЩ и нейното влияние върху газовите пазари по света. Благодарение на новите си технологии, Америка е на път да постигне в близко бъдеще своята "газова независимост" и през следващите няколко години може да започне износ на "синьо гориво", след като бъдат създадени необходимите за това мощности. Някои западни експерти дори побързаха да отпишат традиционния газ, доставян чрез тръбопроводи, и да пророкуват "светло бъдеще" за нетрадиционния газ.

"Газпром" се отнасят спокойно към подобен вид прогнози. Газовият монополист има сериозни основания за това. Една от тях е цената на добиваното "синьо гориво". Средната цена на добивания в Русия газ е около 30 долара за 1000 куб.м., която е в пъти по-ниска от тази на шистовия газ. В Русия "синьото гориво" се произвежда в региони с изключително тежки климатични условия, които са отдалечени от центровете на потребление. Но въпреки това разработването на сложни находища излиза за момента значително по-евтино от добива по метода на хидравличното разбиване.

Пример за това е усвояването на т.нар. ачимовски пластове от "Газпром добыча Уренгой". Тяхната експлоатация започва през 2009 г. на площадката на Газовия добивен комплекс №22. "Синьото гориво" там се добива от изключително голяма дълбочина - около 4000 метра, което изисква най-съвременни технологии и значителни инвестиции. Но както обясниха представители на компанията, себестойността на добития при тези тежки условия газ не надхвърля 1600 рубли за 1000 куб.м., което прави приблизително около 50 долара. От "Газпром добыча Уренгой" изразиха своя оптимизъм, че с увеличаването на добива от ачимовските пластове, цената на произвеждания там природен газ ще намалее.

От "Газпром" опровергават още един мит, а именно, че богатите находища, разположени в Ямало-Ненецкия автономен район, постепенно се изтощават и не са в състояние да дават тези огромни количества газ, както е било преди години.

Олег Кабанов обясни, че "Газпром добыча Уренгой" в момента произвежда около 100 милиарда куб.м. природен газ, което прави почти една пета от целия добив на "Газпром". С този показател местният клон се нарежда на второ място по добив след "Газпром добыча Ямбург", а заедно с него и останалите клонове, разработващи и добиващи газ в региона, те дават общо 90% от "синьото гориво" на "Газпром".

Според Кабанов неправилно се задава въпроса за колко време имат запаси в района. "Въпросът трябва да бъде уточнен и зададен по следния начин: за колко време ще ви стигне газът при тези темпове на добив", заяви той. Кабанов обясни, че и след 30 години тук ще продължат да се добиват големи количества "синьо гориво". Подобна прогноза се потвърждава и от официалните данни на "Роснедра", която разполага с информацията за запасите от въглеводороди на територията на Руската Федерация.

Важна част от политиката на газовия холдинг е да не "изяжда" откритите запаси от газ, а да търси нови и всеки добит кубически метър газ да бъде компенсиран с откриването на нови резерви. "Засега се справяме с тази задача", заяви Олег Кабанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com