"Готови сме да донесем нови кошмари": Ердоган с остро предупреждение към терористите

1745
"Готови сме да донесем нови кошмари": Ердоган с остро предупреждение към терористите
Снимка: Getty Images

Турция е готова да донесе „нови кошмари“ на онези, които се опитват да поставят страната на колене със средствата на тероризма. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Борба с тероризма

„Готови сме да донесем нови кошмари на тези, които смятат, че могат да поставят Турция на колене с един Терористан по южните ѝ граници“, заяви Ердоган след правителствено заседание снощи в Анкара, имайки предвид Кюрдската работническа партия (ПКК), която има бази в Северен Ирак, и сирийските „Сили за защита на народа“ (СЗН), смятани от Анкара за подразделение на ПКК.

В своята над 35-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК, която е включена в списъка на терористичните организации от Турция, САЩ и ЕС , е отговорна за смъртта на над 40 000 души.

ОЩЕ: Турция ще прави "коридор за сигурност" на границата със Сирия

„Проблемите, свързани с нашите граници с Ирак, ще бъдат окончателно решени това лято“, добави Ердоган. Терористите от ПКК често се крият в Северен Ирак, за да планират атаки срещу Турция, отбелязва Анадолската агенция.

Ердоган каза също, че Анкара е решена „да създаде коридор за сигурност по границите си със Сирия, простиращ се в дълбочина от 30-40 километра“.

Турският президент подчерта, че страната не се ограничава до собствените си граници, добавяйки, че е „сърцето на много по-голям географски регион - от Балканите до Централна Азия, от Черно море до Северна Африка, от Егейско море до Южна Азия“.

Войната между Израел и Газа

По отношение на израелско-палестинския конфликт Ердоган каза, че Анкара полага усилия в подкрепа народа на Газа чрез дипломатически инициативи, хуманитарна помощ и призиви за помощ. По думите му решението е в постигането на ефективен и решителен международен консенсус.

Войната в Газа избухна след нападението на палестинската ислямистка групировка "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, при което бяха убити най-малко 1160 души, предимно цивилни.

ОЩЕ: Ердоган: Международният ред загуби смисъл и не е повече от лозунг

Броят на палестинците, убити в ивицата Газа от началото на войната с Израел преди около пет месеца, е надхвърлил 30 хиляди, обявиха контролираните от ислямисткото движение "Хамас" местни власти.

Турският президент отбеляза също така, че през първите два месеца на годината Турция отчита нов рекорд в износа от сектора на отбраната и авиацията, достигайки 633 милиона долара. По думите му Турция се е превърнала в една от страните, които до най-голяма степен сами покриват отбранителните си нужди.

Ердоган подчерта, че за последните десет години Турция е увеличила отбранителния износ четири пъти и половина. Той допълни, че страната е изнесла 230 вида продукти от отбранителната индустрия в 185 страни на обща стойност 5,5 милиарда долара. По думите му Турция заема водеща позиция в износа на безпилотни летателни апарати, сред които Байрактар ТБ2 (Bayraktar TB2), АКСУНГУР (AKSUNGUR), Байрактар Акънджъ (Bayraktar AKINCI), АНКА (ANKA).

Досега Турция е подписала договори за 770 безпилотни летателни апарати с 50 страни, каза Ердоган, допълвайки, че стойността на износа на дронове за изминалата година е 1,8 милиарда долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com