Хусите взеха за заложници 40 работещи в телевизионен канал в Сана

2317
Хусите взеха за заложници 40 работещи в телевизионен канал в Сана
Снимка: Getty Images/Guliver

Бунтовниците хуси взеха за заложници поне 40 журналисти и други служители на йеменския телевизионен канал Yemen Today („Йемен тудей”) в редакцията му в столицата Сана, съобщиха местни източници и един от заложниците.

Каналът Yemen Today е смятан за свързан с партията на бившия президент на страната Али Абдала Салех „Общонароден конгрес”. В събота тази партия призова йеменските граждани да защитават страната от хусите от движението „Ансар Аллах”.

Йеменски бунтовници твърдят, че са ударили с ракета строяща се атомна централа в ОАЕ

Йеменските бунтовници хуси твърдят, че са изстреляли крилата ракета срещу реактор на строящата се в Абу Даби атомна електроцентрала &bd...

Конфликтът между доскорошните съюзници във войната с правителствените сили избухна в сряда в контролирания от тях град Сана.

„До момента хусите не ни освобождават. Започнахме гладна стачка”, съобщи един от похитените.

Местни източници информираха, че в събота бунтовниците са превзели с щурм сградата на телевизионния канал след продължили около 10 часа боеве между хусите и привържениците на Салех. И двете страни са дали жертви, а сградата е сериозно повредена.

В съботно телевизионно обръщение по Yemen Today екс президентът Салех потвърди призива на своята партия да започне въстание срещу бунтовниците хуси и забрани на верните си военни да изпълняват техни заповеди. Салех посочи, че е готов да започне диалог със съседните държави, ако спрат огъня, прекратят блокадата и допуснат хуманитарна помощ в страната.

Арабският свят засили натиска към Катар, очаква се блокадата срещу Йемен да падне

Четири арабски държави – Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет – разшириха списъците си, отнасящи се до заподозрени в тер...

Воюващата на страната на правителството в Йемен арабска коалиция приветства инициативата на Салех и партията му.

Източник от силите на Салех съобщи, че в събота гвардията на екс президента е контролирала около 75% от йеменската столица и планира да настъпи към северните райони, смятани за крепост на хусите.

Гражданският конфликт в Йемен продължава от 2014, когато хусите – шиитското движение „Ансар Аллах”, се обявиха срещу властта начело с президента Абд Раба Мансур Хади. Те завладяха много райони на страната, включително и столицата, но след намесата на арабската коалиция начело със Саудитска Арабия, властите успяха да си върнат част от тях.

Доскоро екс президентът Салех поддържаше хусите и верните му военни се сражаваха на тяхна страна срещу властите и арабската коалиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com