И Судан изгони иранския посланик

3629
И Судан изгони иранския посланик

Властите на Судан, на фона на нападението срещу посолството на Саудитска Арабия в Техеран, обявиха, че отзовават иранския посланик от страната, съобщава тв. "Ал-Арабия", като се позовава на администрацията на президента на страната Омар ал-Башир.

“Република Судан обяви посланика на Иран за персона нон грата и изиска от всички служители на дипломатическото представителство да напуснат страната. Също така беше взето решение да се отзове суданският посланик от Иран“, се казва в заявлението.

Иран и Саудитска Арабия подготвят подновяване на дипломатическия диалог

Полагат се усилия за отваряне на пряк дипломатически диалог между регионалните съперници Иран и Саудитска Арабия. За това съобщи говори...

По-рано за прекъсване на дипломатическите отношения с Иран обявиха Саудитска Арабия и Бахрейн. Тези три страни, прекъснали отношения с Техеран, се явяват участници в Ислямската военна коалиция.

Ескалацията на конфликта между Иран и Саудитска Арабия настъпи, след като саудитските власти екзекутираха шиитския проповедник Нимр ал Нимр, затъпващ се за правата на религиозното малцинство в източната част на кралството. Освен него бяха екзекутирани още 46 души, признати за виновни в съдействие на терористичната дейност.

В отговор редица ирански ръководители се изказаха рязко срещу Рияд. На свой ред саудитското външно министерство отзова иранския посланик и му отправи протест. В нощта на 3 януари демонстранти нападнаха посолството на Саудитска Арабия в Техеран и консулството в Машхад. След това саудитските дипломати бяха евакуирани от Иран.

Създаването на Ислямската военна коалиция беше обявено на 15 декември 2015 година. В коалицията влязоха 34 страни. От държавите на Арабския полуостров в съюза влязоха Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Катар, Кувейт, Йемен. От африканските – Бенин, Чад, Того, Тунис, Джибути, Сенегал, Судан, Сиера Леоне, Сомалия, Габон, Гвинея, Коморските острови, Кот д'Ивоар, Либия, Мали, Египет, Мароко, Мавритания, Нигер и Нигерия.

Иран подаде жалба в ООН срещу Саудитска Арабия

Иран е подал жалба в Съвета за сигурност на ООН срещу Саудитска Арабия по обвинения, че Рияд пречи на доставките на хуманитарни помощ...

Участници в обединението станаха Йордания, Палестина, Ливан, Турция, Пакистан, Бангладеш, Малдиви и Малайзия.

В коалицията не влезе Иран – главен съперник на Саудитска Арабия в региона. В списъка отсъстват Сирия, Ирак и Оман.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com