Идва ли нова ера след предстоящите избори в Турция?

3628
Идва ли нова ера след предстоящите избори в Турция?
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция ще отиде на изборите в неделя в едно от най-решителните гласувания, избирайки президент и парламент. Двумесечната предизборна кампания ще приключи този уикенд, оставяйки последната дума на около 60 милиона регистрирани гласоподаватели.

Кратък преглед на използвания език и обещанията на президентските и парламентарните кандидати не оставя никакво съмнение, че 25 юни ще отбележи нова ера за турската политика и за Турция.

Ердоган определи себе си и Путин за най-опитните политици в ООН

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган назова себе си и руския лидер Владимир Путин за най-опитните политици в Общото събрание на О...

Системата за управление на Турция ще бъде официално и ефективно променена в президентство с изпълнителна власт с избирането на новия президент, който ще концентрира значителна част от властите в ръцете си.

Кабинетът на министър-председателя ще бъде премахнат и парламентът ще трябва да изготви собствени работни разпоредби в следизборните времена, в съответствие с новата управленска система (не трябва да се забравя, че правителството все още не е използвало властта, обещана на правителството, която му позволява да хармонизира определени закони чрез постановления, в съответствие с конституционните изменения от миналата година, породили въпроси за причината за забавянето на всички тези работи). Това пише в свой анализ Серкан Демирта от "Хюриет дейли нюз".

Въпросът сега е кой ще използва всички тези власти в новата система? Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който управлява Турция от края на 2002 г., изглежда е най-силният кандидат за президентство с около 45% подкрепа на народа. Основният кандидат на опозиционната партия на Народно-републиканска партия (НРП) Мухарем Индже организира неочаквано успешна кампания и успя да създаде това, което той нарича "дълбока вълна" зад него. Той вероятно ще привлече повече гласове от неговата партия, с прогнози, че той ще надхвърли 25% от гласовете.

Резултатът за лидера на Добрата партия (ДП) Мерал Акшенер остава в сянката на стремежа на Индже, но нейната способност да отговори на изискванията на прослойките с ниски доходи с популистки обещания вероятно ще ѝ донесе около 10% от гласовете. Народноднодемократичната партия (HДП) на Селахаттин Демирташ, който трябваше да води кампанията си зад решетките, се очаква да получи около 10% от гласовете.

Турция въведе ответни мита за стоки от САЩ

Турското правителство реши да въведе допълнителни мита за 22 артикула от САЩ. Това каза министърът на икономиката на страната Нихат Зей...

Ключовият въпрос е дали президентът ще бъде избран на първия кръг или дали двамата най-големи кандидати ще трябва да отидат на балотаж, което също би се случило за първи път в турската политика. Ако Ердоган не успее да спечели в първия кръг, опозицията вероятно ще тълкува това като огромен шанс да го победи във втория кръг и да се обедини около Индже за втория кръг на 8 юни.

Тази психология в опозицията може да бъде допълнително засилена, ако Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото движение (ПНД) не успеят да спечелят мнозинство в парламента. Достоверните проучвания на общественото мнение предполагат много оспорвана надпревара между съюза ПСР-ПНД и опозиционния алианс. Те също така показват, че НДП ще премине прага от 10%: лоши новини за ПСР, която в противен случай би могла да увеличи броя на местата, които би спечелила.

Друг ключов аспект е свързан със сигурността на изборите поради изменения избирателен закон, който проправя пътя за преместването на избирателните урни "поради съображения за сигурност" в редица източно-югоизточни провинции. Законът предизвика силни критики от страна на опозицията, тъй като оправомощава местните държавни служители като ръководители на комисиите за гласуване, като същевременно позволява намесата на правоохранителните органи в района на гласуване отново поради съображения за сигурност. Както управляващите, така и опозиционните партии обявиха, че предприемат свои собствени мерки, за да поддържат безопасността на изборите, като и от двете страни ще работят с десетки хиляди хора в изборния ден.

Цялата предизборна кампания отново ни показа колко вредна е липсата на свободни и обективни медии в Турция. Много кандидати и политически партии не успяха да намерят начин да бъдат изслушани от обществеността чрез държавни или частни телевизии и бяха подложени на истинско медийно отсъствие. Ердоган и неговите висши партийни представители доминираха в медиите, с което се промениха позициите на игралното поле.

Турция задържа 30 чужденци за връзки с ИД

Турските сили за сигурност арестуваха 30 чужденци, заподозрени, че са свързани с терористичната група „Ислямска държава” (И...

Въпросите ще намерят отговорите си късно на 24 юни, но едно нещо е доста сигурно: Турция ще навлезе в нова ера, независимо дали чрез промяна в политическото ръководство или чрез промяна в системата на управлението, допълва БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Тайван предупреди китайски кораби, навлезли във водите му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com