Има ли полза Русия от конфликта в Нагорни Карабах?

2571
Има ли полза Русия от конфликта в Нагорни Карабах?
Снимка: iStock/Guliver

Арменският президент Никол Пашинян е пряко виновен за разрастване на конфликта в Нагорни Карабах, твърдят пестеливо политически експерти, които симпатизират на Армения. Той е слаб и неуравновесен политик, дошъл на власт в резултат на „кадифена революция”. Сега Пашинян отчаяно отлага края, защото знае, че ще му бъде потърсена сметка, твърди руският политолог Владислав Шуригин пред агенция ФАН.

Пашинян се надява на чудо да се намесят Русия, НАТО, ООН, ЕС или САЩ, но в реалния живот няма чудеса. Русия със сигурност ще защити суверенната територия на Армения като член на ОДКБ (Организация на договора за колективна сигурност) и ще спомогне за евентуални преговори между Баку и Ереван, но няма да вади чужди кестени от огъня в този конфликт. Войната вероятно ще продължи, докато конфликтният Пашинян не подаде оставка и да се открият пътища за преговори.

Русия разположи полеви лагер на границата между Армения и Карабах (СНИМКИ)

В мрежата се появиха фотографии на разположен полеви лагер на руски военни на границата между Армения и Нагорни Карабах. Уточнява се, ч...

Според политолога Шуригин конфликтът не поднесъл значими изненади във военнотехническо отношения. Азербайджанската армия се подготвяла от турци, а турската армия е подготвяна по подобие на германската, чиято тактика е добре известна в Русия. И все пак новина имало.

За руснаците във военнотехническо отношение конфликтът се оказва полезен в частта му за първото масово използване в света до 250 безпилотни летателни апарати (БПЛА) различни типове и размери. Затова за руските генерали конфликтът дойде като по поръчка.

Владислав Шуригин казва: „Ние сега извънредно се нуждаем от създаване на ефективни войскови средства за унищожаване на БПЛА. Работата в това направление вече активно се води, както по линия на създаване на нови комплекси за РЕБ (радиоелектронна война), така и по линия на създаване на нови комплекси за ПВО, намиращи се на въоръжение в руската армия.

Например на Парада на Победата тази година (9 май) беше показан модернизиран зенитен ракетно-артилерийски комплекс „Панцир-СМ” с малогабаритни ракети за унищожаване на безпилотници. В началото на този октомври Главнокомандващият на Сухопътните войски армейски генерал Олег Салюков разказа, че малогабаритни ракети за борба с дронове ще получат и ЗРК „Тор-М2”.”

Дахер Ламот: Турция може да прехвърли бойците от Нагорни Карабах и към Балканите (ВИДЕО)

Като част от "Стратегическата си дълбочина" Турция може да прехвърли бойците от Нагорни Карабах и към Балканите, както го направи в Сир...

Българската армия вече разполага с леки БПЛА, които получи по линия на американската военна помощ. Те се намират в разпореждане на Силите за специални операции в Пловдив. За тях беше официално съобщено, но още не са демонстрирани, като вероятно засега става дума за една базова станция с примерно три апарата.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com