"Имаме нужда от приятели, а не от врагове": Ердоган иска мир с Гърция

2553
"Имаме нужда от приятели, а не от врагове": Ердоган иска мир с Гърция
Снимка: Getty Images

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган говори пред гръцкия вестник "Катимерини" в ексклузивно интервю преди посещението си в Атина. Президентът подчерта, че все още има нерешени въпроси между двете съседки, но те вярват, че няма нищо нерешимо.

"Намираме се в една и съща географска област, споделяме едно и също море, намираме се под едно и също небе. Нашето минало е преплетено. Наясно сме с проблемите, но в наши ръце е да предотвратим превръщането им в напрежение или разногласия между нашите правителства и народи", каза той.

Двете страни са в противоречие от десетилетия по редица въпроси - от териториалните претенции в Егейско море до правата на турското малцинство в Гърция. Връзките до голяма степен бяха възстановени до нивото, на което бяха в първите години на Република Турция, при правителството на Ципрас в Атина. Ердоган беше първият действащ турски президент, който посети Гърция от десетилетия насам, когато пътува дотам през 2017 г. Отношенията се влошиха по отношение на незаконната миграция и правата за проучване на въглеводороди в Източното Средиземноморие и морските зони при действащото правителство на Мицотакис. Наскоро обаче страните отново си протегнаха маслинова клонка, а Ердоган последно проведе лични разговори с гръцкия министър-председател в кулоарите на Общото събрание на ООН, предава БГНЕС. 

"Имаме нужда от приятели, а не от врагове", подчертава Ердоган в интервюто. Развивайки неотдавнашните си забележки за отношенията с Гърция, основани на принципа "печелят всички" и "нова страница", Ердоган заяви, че това е подходът на Турция към международната дипломация. "Това, което се промени напоследък, е, че Гърция преразгледа гледната си точка към нас и започна да разбира, че ние сме нация, която няма да отхвърли приятелската ръка на всеки, който ни я подаде", каза той.

"Ако вие не ни заплашвате, ние няма да ви заплашваме"

Ердоган подчерта, че Турция никога не е гледала на Гърция като на враг или съперник. "Ще кажа на моя приятел Кириакос, че ако вие не ни заплашвате, ние няма да ви заплашваме", каза президентът. "Нека укрепим доверието между нашите страни; нека увеличим сътрудничеството във всеки сектор - от икономиката и транспорта до здравеопазването и образованието. Нека да покажем взаимна грижа и загриженост за историческите и културните ценности на нашите страни", каза Ердоган. "Независимо дали става въпрос за въпроси, свързани с Егейско море, или за борбата с незаконната миграция, проблемите на турското малцинство в Гърция, няма проблем, който да не можем да решим чрез диалог, основан на взаимна добра воля", каза той.

Относно сътрудничеството в областта на енергетиката Ердоган заяви, че Средиземно и Егейско море са богати на природни ресурси и че съществуват възможности и перспективи за сътрудничество. "Оценката на възможностите за такова сътрудничество може да допринесе както за енергийната сигурност на страните от региона, така и за разрешаването на политически въпроси", заяви той.

"Утре заминаваме за Гърция, а на 18 декември ще посетим Унгария. Нашата цел е да подобрим и укрепим отношенията и сътрудничеството си със страните от региона, като започнем от нашите съседи. Зачитайки взаимните ни интереси."

Говорейки за Израел, турският президент заяви, че той "ще бъде държан отговорен за цялото потисничество, което е упражнявал върху палестинската география от Втората световна война насам", обявявайки, че "няма измъкване".

ОЩЕ: Турция с петиция срещу Нетаняху в Международния наказателен съд

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com