Индия: такова нещо не е имало от 120 години насам

31046
Индия: такова нещо не е имало от 120 години насам
Снимка: iStock

Тежки жеги измъчват хората в Индия и Пакистан. Температурите в големи части от региона надвишават значително 40 градуса. Метеорологичните служби на двете страни предупреждават, че това ще продължи.

Подобни температури не са нищо необичайно за Южна Азия, но обикновено те настъпват чак през май и юни. Тази година жегите започнаха много по-рано: през март и април. Така например Индия отбеляза най-горещия март от 1900 година насам. Причината: северозападни ветрове транспортират сух горещ въздух към северната част на Индия и западен Пакистан.

Най-горещият сезон тепърва предстои

Тези жеги, започнали още през март и април, са сигнал за онова, което очаква региона през май и юни, казва Дилееп Маваланкар, директор на Индийския институт за обществено здраве. А метеорологът Сардар Сарфраз от пакистанския милионен град Карачи обясни, че в момента обичайните охлаждащи ветрове от Арабско море просто не се появяват.

Индийският премиер Моди предупреди за опасността от пожари. "Температурите бързо се покачват, а това е необичайно за това време на годината. В подобна ситуация се покачва и броят на пожарите. През последните дни избухнаха много горски пожари, както и пожари в болници и на исторически места", каза той по време на конференция с премиерите на отделните индийски щати.

В индийската столица например от дни гори едно огромно сметище. Отровен облак се движи над северната част на града. Потушаването е невъзможно - също поради огромната жега. На други места високите температури унищожават реколтата по нивите - през последно време вали драматично рядко. Така например в щатите Пенджаб, Харяна и Утар Прадеш реколтата от пшеница е била с между 10% и 35% по-малка, както посочва местният вестник "The Economic Times". И водата на някои места вече не достига.

Индия - климатично неутрална едва след 2070?

Жегите натоварват силно и електропреносната мрежа. Често се стига до спиране на тока, в някои щати токът дори бива изключван по план. Много от въглищните електроцентрали се оплакват от недостиг на въглища. А в северна Индия, в Хималаите, глетчерите се топят с невиждана скорост. Това, което наблюдаваме в Индия, безспорно е последица, свързана с промените в климата, убедена е експертката Мариам Захариа. "Преди подобно нещо се случваше веднъж на всеки 50 години. А сега се стига до тежки жеги на всеки четири години", казва тя пред телевизия NDTV. Ако не предприемем нищо по въпроса, ще се случва и още по-често."

През миналата година индийският премиер обясни по време на Климатичната среща на върха в Глазгоу, че Индия може да постигне т.нар. климатична неутралност едва през 2070 година - и то само с мащабна финансова подкрепа от индустриалните страни.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com