Индийският премиер повтори историческо пътуване на Махатма Ганди с влак

730
Индийският премиер повтори историческо пътуване на Махатма Ганди с влак

Индийският премиер Нарендра Моди, който е на посещение в Република Южна Африка, повтори днес историческо пътуване с влак на Махатма Ганди, което в крайна сметка се оказва съдбоносно и за двете страни, предаде АП.

През 1893 г. младият Ганди, станал впоследствие духовен лидер на движението за независимост на Индия от Британската империя, е свален от влака, с който пътува в Южна Африка, след като отказва да напусне купе за първа класа заради своята раса.

Моди се закани да изкорени корупцията

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди обеща, че ще изкорени корупцията, която "разяжда страната като термит". Искам да заяви, ...

Инцидентът повлиява на решението му да започне борба срещу расовата сегрегация и дискриминация чрез ненасилствени протести, първо в Южна Африка, а след това и в Индия.

Моди освен това положи венец и откри изложба, посветена на живота на Ганди, на жп гарата в Питермарицбург, на която историческият лидер на индийската борба за независимост е бил свален от влака.

По-късно днес премиерът на Индия отпътува за Танзания - предпоследен етап от неговата обиколка в Африка, която вече го отведе в Мозамбик и ще завърши с визита в Кения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com