Инджирлик става истински плацдарм за операции в Сирия

7544
Инджирлик става истински плацдарм за операции в Сирия
Снимка: Gettyimages

Patriot Town се изгражда на територията на военно-въздушната база Инджирлик в Адана, Турция, за нуждите на коалиционните сили срещу „Ислямска държава“, предаде БГНЕС.

В сглобяемите къщи, които изместват досегашния палатков лагер, ще бъдат настанявани 2 500 чуждестранни служители, които ще получават и социални услуги. С този капацитет градчето става най-голямата американска база в Европа. През последните дни Турция и САЩ започнаха интензивно съвместно проучване на базите на Ислямска държава в Сирия, след като Русия обяви, че ги атакува. Проектът за сглобяемия град бе обсъждан след войната в Персийския залив, когато съвместното координиращо звено, установено в авиобазата Инджирлик започна на 24 юли 1991 г. операцията си в Северен Ирак, с цел да защити кюрдите от Саддам Хюсеин. Тогава бе изграден палатков лагер за пилотите, но след финала на атаките на 20 август той бе опразнен.

ИД заплаши директно Червения площад и "Св. Василий Блажени"

„Ислямска държава” публикува в интернет заплашително послание за Русия и руския президент Владимир Путин, предаде БГНЕС. П...

Новият военен град ще разполага с трапезария, с обществен център с безплатен и непрекъснат безжичен интернет, място за отдих и магазин за кафе, както и с голяма спортна зала. Специални камери ще осигуряват постоянното наблюдение на базата. След като решението за ползването на Инджирлик за бойните самолети на коалицията беше взето, машините от американската база в Италия бяха прехвърлени там и заедно с турските осъществиха удари по позициите на Ислямска държава.

Широк отзвук в турските медии получи и срещата на външния министър Феридун Синирлиоглу с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Ню Йорк по време на 70-та сесия на Общото събрание на ООН. Според информация от дипломатически източници, двамата са обсъдили развитието на ситуацията с бомбените атаки на Русия в Сирия и предстоящите общи въздушни удари. Синирлиоглу е подчертал, че операцията на руските сили е повод за голяма тревога и сериозни опасения, защото вместо да атакуват позициите на Ислямска държава, са се насочили към опозиционни на Башар Асад групировки и в резултат има много убити цивилни граждани.

„Ако тези доклади са верни, това ще провокира още по-мащабно разрастване на кризата в Сирия. Най-малкото от хаотична и трагична среда в Сирия се нуждаем сега. Асад убива собствения си народ, унищожава градовете, над 300 000 са невинните жертви. Такъв брутален диктатор няма да донесе стабилност в страната“, е коментирал турският външен министър на срещата си с държавния секретар на САЩ. Медиите в Турция обвързват новия проект за военния град в Инджирлик и с обсъдените на тази среща общи действия на САЩ и Турция за решаване на конфликта в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com