Индонезия избира нов президент

799
Индонезия избира нов президент
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес обществото в Индонезия започна да гласува за нов президент, като министърът на отбраната Прабово Субианто е фаворит да оглави най-голямата икономика в Югоизточна Азия, въпреки опасенията за нарушенията на човешките права, предаде БГНЕС. 

Още: Вулкан в Индонезия изригна за пореден път (ВИДЕО)

Ето кой ще получи мнозинство

Според социологическите проучвания Субианто, военен ръководител по време на диктатурата на Сухарто преди едно поколение, ще получи мнозинство и ще замени популярния досегашен лидер Джоко Уидодо, като наблюдателите твърдят, че президентът косвено е подкрепил кампанията му.

72-годишният бивш генерал е категоричен фаворит за победа и избягване на втори тур на вота след кампания, в която се смесваха популистка реторика и обещания за продължаване на политиката на Уидодо, който ръководи стабилен икономически растеж, но достигна конституционното ограничение от два мандата.

"Ние ще се борим, за да донесем просперитет за всички хора в Индонезия. Ще продължим това, което вече е изградено от предишните президенти", заяви Субианто пред поддръжници на предизборен митинг през уикенда.

Близо 205 млн. души имат право да гласуват за Субианто или за неговите съперници Аниес Басуедан и Ганджар Праново на едва петите президентски избори след края на диктатурата на Сухарто през 1998 г.

Избирателните секции отвориха в 7:00 ч. сутринта (22:00 ч. по Гринуич) в най-източния регион Папуа и трябва да затворят в 13:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич) в другия край на страната, в покритата с джунгли Суматра.

В град Тимика, Папуа, длъжностни лица инспектираха импровизираните избирателни секции, изградени от дървени трупи, метални листове и палмови листа, докато избирателите пристигаха, за да се запознаят със списъците на кандидатите.

Ето информация за тримата основни претенденти за президентския пост в Индонезия.

Прабово Субианто

72-годишният Субианто от Коалицията за напреднала Индонезия е фаворит в надпреварата, като социологическите проучвания предвиждат, че той ще спечели мнозинство. В момента той е министър на отбраната, след като загуби от Видодо на изборите през 2014 г. и 2019 година. Притежаващ международен опит, началникът на отбраната е пенсиониран военен генерал, който беше уволнен през 1998 г. за предполагаемо нареждане на отвличането на десетки продемократични активисти по време на размирици след падането на диктатора Сухарто. Заедно с 36-годишния син на действащия президент Джибран Ракабуминг Рака като негов вицепрезидентски кандидат, Субианто открито се обяви за продължаване на политиката на действащия лидер. Той обеща да изкорени забавянето на растежа та децата поради недохранване, като предлага безплатен обяд на учениците. Това се превърна в една от най-популярните му програми, а забавянето на растежа спадна от 27,7 процента през 2019 г. на 21,6 процента през 2022 г. Началникът на отбраната също така се ангажира да продължи забраната за износ на никелова руда, наложена от Видодо, за да увеличи националния доход от минния сектор и да превърне Индонезия в развита нация. „За по-малко от две години приходите ни се увеличиха 10 пъти до 33,3 милиарда долара поради това“, каза Субианто по време на кампанията. Той също така промени публичната си личност, за да ухажва гласоподавателите, използвайки хитра стратегия в социалните медии, която популяризира видеоклиповете му с танци. Това трансформира образа му от силова фигура в „сладък дядо“, както го нарекоха някои потребители.

Аниес Басведан

Бившият губернатор на Джакарта Аниес Басведан се представи като кандидат срещу властта в президентската кампания на Индонезия, изкачвайки се на второ място в социологическите проучвания чрез послание, което включва противопоставяне на скъпоструващо преместване на столицата в Борнео. Тази линия на атака доведе до покачване на акциите му и сега той е на второ място като основен съперник на Субианто. 54-годишният Басведан е номиниран от коалиция, в която неговата Националдемократическа партия е подкрепена от две ислямски партии. Той е популярен сред консервативните мюсюлмани и ислямисти в мюсюлманската страна. Басведан многократно е заявявал, че демокрацията е пострадала при управлението на Видодо.

Бившият министър на образованието се противопоставя и на идеята за преместване на столицата на остров Борнео. Басведан подкрепя наливането на пари в повече от дузина съществуващи градове за насърчаване на икономическото равенство, вместо да развива нова столица от нулата. Преди това обаче той предизвика спорове на изборите за губернатор на Джакарта през 2017 г., когато се изправи срещу християнския кандидат Басуки Тяхаджа Пурнама и беше обвинен в разпалване на религиозни разделения.

Ганджар Праново

Той прокара скромния си произход, за да се появи като водещ индонезийски настоящ кандидат, но кампанията му пламна в навечерието на изборите следващата седмица. Бивш губернатор на Централна Ява в продължение на два мандата, Праново беше основният опонент на Субианто, след като беше номиниран като кандидат за коалиция, водена от управляващата Партия за демокрация в Индонезия (PDI-P) на Видодо. Оттогава Басведан го изпревари в анкетите.

55-годишният политик със среброкоса коса се фокусира върху проблемите на хляба и маслото, като дава приоритет на достъпа до здравеопазване, жилище и храна. Той избра сегашния главен министър по сигурността д-р Махфуд за свой вицепрезидент и постави изкореняването на корупцията на първо място в дневния ред на кампанията си. Подобно на Субианто, той обещава да продължи политиката на Видодо за преместване на столицата.

Повече от 800 000 избирателни секции ще работят на 14 февруари, който е обявен за национален празник за близо 280-милионното население на страната.

Логистичният подвиг се изразява в това, че самолети, хеликоптери, моторни лодки и дори крави разнасят бюлетини из обширния архипелаг.

Повече от 5,7 милиона служители ще обслужват избирателните секции, които ще работят само шест часа.

Официалните резултати се очакват едва през март, но така наречените "бързи преброявания" се очаква да дадат надеждна представа за победителя по-късно днес.

Още: TikTok инвестира 1,5 млрд. долара в Индонезия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com